Σε θέση μάχης θα βρίσκονται σήμερα κι αύριο βουλευτές και κόμματα με αιχμή του δόρατος το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει την δυνατότητα για αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. Η διήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να εξελιχθεί σε σύγκρουση κορυφής, καθώς η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση ένα προοδευτικό νομοθέτημα – εξαργυρώνοντας ενδεχομένως την κοινοβουλευτική στήριξη που παρείχε το προηγούμενο διάστημα στον συγκυβερνώντα Πάνο Καμμένο – “σκοντάφτει” στα “αντάρτικα”των βουλευτών της συγκυβέρνησης και στον “ιερό πόλεμο” που της κήρυξε η Εκκλησία. Για αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα κινηθούν οι επίδοξοι “αντάρτες” της συγκυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας εφόσον μέχρις στιγμής το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ παραμένει εξαιρετικά θολό.
Υπό τον φόβο των διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιωτικές αλλαγές προκειμένου να “διευκολυνθούν” οι “αντάρτες” και να μη διαρραγεί η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης να πραγματοποιηθεί άτυπη ενημέρωση των βουλευτών της συγκυβέρνησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.
Διότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δείξει ότι ένα προοδευτικό νομοσχέδιο “περνάει” με τη στήριξη που παρέχει η Κεντροαριστερά, καθώς ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει πως θα το υπερψηφίσουν, αλλά ούτε να δείξει ότι αναδιπλώνεται. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα οπισθοχωρήσει, αφού όμως πρώτα υπεραμυνθεί της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης» προέβλεπαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει η μάχη της Ολομέλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έσπευσε να προϊδεάσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας νομοθετικές αλλαγές στο επίμαχο άρθρο για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Οι «αντάρτες». Είναι σαφές ότι η στήριξη που παρέχουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι στο νομοσχέδιο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από αυτά που ενδεχομένως να λύνει καθώς ο εφησυχασμός πως τελικά το άρθρο θα υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία ευνοεί τις επιμέρους διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι η ενδεχόμενη διαφοροποίηση της βουλευτού Α’ Πειραιώς Γεωργίας Γεννιά θα συμπαρασύρει κι άλλους βουλευτές, καθώς η ίδια εκπροσωπεί την Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω, στην οποία έχουν κεντρικό ρόλο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως το έχουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που για χάρη της κυβερνητικής συνοχής θα πρέπει να ψηφίσουν ένα άρθρο που αντιβαίνει την ιδεολογική ατζέντα τους. Για αυτό αναζητούν κάποιο κοινοβουλευτικό τέχνασμα ώστε να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά ταυτόχρονα να μη διαφοροποιηθούν από την ήδη εκφρασμένη κομματική γραμμή του “ναι”. Ετσι, ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν πως θα υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο που περιλαμβάνει τη διάταξη για την αλλαγή φύλου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης, χωρίς να αποκλείεται στην συγκεκριμένη “γραμμή” να προσχωρήσουν ακόμα η Μαρία Κόλλια κι ο Βασίλης Κόκκαλης. Γενικότερα, στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ επικρατεί αναταραχή και δεν αποκλείονται εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Η αντιπολίτευση. Θολό είναι το τοπίο και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ θα ριχτεί στην αρένα της Ολομέλειας χωρίς κομματική γραμμή υπό τον φόβο των διαρροών, καθώς η επίμαχη ρύθμιση για την αλλαγή φύλου έχει διχάσει τις γαλάζιες τάξεις. Βουλευτές της “συντηρητικής” πτέρυγας του κόμματος, αλλά και της λεγόμενης “λαϊκής δεξιάς” τάσσονται κατά στο σύνολο του νομοσχεδίου. Θερμότεροι υποστηρικτές της άποψης αυτής είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου κι ο Δημήτρης Σταμάτης, καθώς επίσης ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και η Κατερίνα Παπακώστα από το μπλοκ της λαϊκής δεξιάς. Βασικό επιχείρημα όλων των παραπάνω παραμένει ο αδιάρρηκτος δεσμός του κόμματος με την Εκκλησία. Ωστόσο, το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ και μια ομάδα επιτελικών στελεχών όπως ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Ολγα Κεφαλογιάννη εκφράζουν θετική στάση τουλάχιστον επί της αρχής του νομοσχεδίου και σε επιμέρους άρθρα. Σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί η ΝΔ από το αδιέξοδο και να εμφανίσει “ενιαία γραμμή”, θα καταθέσει δική της τροπολογία.