Από τη Λιουμπλιάνα με αγάπη!

Στο τελευταίο ματς του έκτου ομίλου έγινε το μίνι θαύμα, ήρθε το ζητούμενο για την Ελλάδα και η Εθνική Ποδοσφαίρου πάει στα μπαράζ με έπαθλο την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Η Σλοβενία σταμάτησε τη Σκωτία, το 2-2 ήταν ένα καταπληκτικό (νέο) δώρο για Σκίμπε και ποδοσφαιριστές, καθώς επιτρέπει στη Γαλανόλευκη να συμπεριληφθεί στις οκτώ καλύτερες δεύτερες των ομίλων και να συνεχίσει στα μπαράζ, αρκεί βεβαίως να νικήσει αύριο το Γιβραλτάρ στο Νέο Φάληρο.

Κάπως έτσι η Εθνική έχει την τεράστια ευκαιρία να επιστρέψει στο τοπ επίπεδο μετά την εφιαλτική περίοδο, όταν τερμάτισε στην τελευταία θέση του προκριματικού ομίλου για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και να διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θυμίζουμε ότι η ισοπαλία στη Σλοβενία ήταν το τρίτο δώρο που λαμβάνει η ομάδα μας, ύστερα από τη νίκη της Κύπρου επί της Βοσνίας (3-2, από 0-2!) και τον θρίαμβο του Βελγίου στη Βοσνία.

Σε πολύ γρήγορο διάστημα η εθνική μας ομάδα, στα χέρια και πάλι ενός Γερμανού (Μίκαελ Σκίμπε), απέκτησε ταυτότητα και έβγαλε σημάδια από τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία που την καθιέρωσαν ως μια από τις πιο δυσκολοκατάβλητες ομάδες την τελευταία 15ετία.

Ηταν η μακρά περίοδος στην οποία ήρθαν η κατάκτηση του Euro 2004 αλλά και απανωτές προκρίσεις σε Μουντιάλ και Euro, όπου μάλιστα η συμμετοχή μας μόνο διακοσμητική δεν ήταν, αλλά είχε ως αποτέλεσμα προκρίσεις στις νοκάουτ φάσεις.

Με εξαίρεση την τραγική εμφάνιση και το Χ (0-0) εντός έδρας με την Εσθονία, η Eθνική έδειξε χαρακτήρα ακόμα και όταν δεν έπαιζε καλά και πήρε πάνω – κάτω τους βαθμούς που χρειαζόταν για να μείνει τουλάχιστον στη δεύτερη θέση.

Ο Μίκαελ Σκίμπε, παρά κάποιες εμμονές (αλήθεια, ποιος προπονητής δεν έχει;), κατάφερε να οδηγήσει την Eθνική στη δεύτερη θέση του ομίλου, αλλά το κυριότερο να της ξαναδώσει την ταυτότητά της –μια ομάδα που για να τη νικήσεις θα πρέπει να φτύσεις αίμα στο γήπεδο.

Στην Κύπρο μπορεί να μην έπαιξε καλή μπάλα και να ήταν υποτονική για ένα διάστημα, αλλά έβγαλε αντίδραση και έκανε την ανατροπή που οδήγησε στη νίκη, έστω και αν πάλι ο Γερμανός είχε τις εμμονές του –προτιμώντας για παράδειγμα να βάλει αλλαγή τον Δώνη που προερχόταν από τραυματισμό και όχι τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος (Χριστοδουλόπουλος) που επιτέλους κλήθηκε στην ομάδα και ας μην πήρε λεπτό συμμετοχής. Είναι δεδομένο ότι ο Σκίμπε έκλεισε πολύ το ρόστερ πηγαίνοντας σε συνταγή Ρεχάγκελ, δηλαδή παίζοντας πολύ με ένα σχήμα που αυτός εμπιστεύεται. Το ζητούμενο πλέον είναι να κάνει και το βήμα παραπάνω και γι’ αυτό θα χρειαστεί όλους τους παίκτες του.

Το ματς

Η αγωνία των διεθνών μας ήταν στο κατακόρυφο, όχι όμως στο χορτάρι, αλλά στα αποδυτήρια του ΓΣΠ, πριν καν αρχίσει ο αγώνας με την Κύπρο! Σε αίθουσα του γηπέδου παρακολουθούσαν με αγωνία τον τρελό αγώνα Βοσνίας – Βελγίου και ιδιαίτερα μετά την ισοφάριση των Βοσνίων (3-3) η αγωνία είχε κορυφωθεί.

Για να έρθει η λύτρωση με τους πανηγυρισμούς των διεθνών μας στο 4ο γκολ των Βέλγων, που έβγαζε οριστικά νοκάουτ τη Βοσνία. Ομως σαν να μας… κοίμισε αυτό το αποτέλεσμα και χρειάστηκε το γκολ του Πιέρου Σωτηρίου (1-0 στο 18′ με διπλό σουτ, μετά την πρώτη απόκρουση του Καρνέζη) να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι για την ανατροπή μέσα σε ένα δίλεπτο (24′ Μήτρογλου, 26′ Τζιώλης) και τη χρυσή νίκη με 2-1.

Κύπρος: Παναγή, Δημητρίου, Κατελάρης, Αντωνιάδης (60′ Αλεξάνδρου), Λαΐφης, Μαργκάσα (85′ Μυτίδης), Λαμπάν, Αρτυματάς, Κάστανος (79′ Οικονομίδης), Κυριάκου, Σωτηρίου.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (69′ Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος, Σταφυλίδης, Φορτούνης (76′ Δώνης), Μήτρογλου (89′ Σάμαρης).