Η Αίγυπτος δεν κοιμήθηκε το βράδυ της Κυριακής, γιορτάζοντας την επιστροφή της Εθνικής σε τελική φάση του Μουντιάλ ύστερα από 28 χρόνια.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας βγήκαν τους δρόμους της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων όταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ σκοράρισε με πέναλτι στις καθυστερήσεις, σφραγίζοντας το εισιτήριο για τη Ρωσία.

Στο Κάιρο, μάλιστα, ένα ελικόπτερο του στρατού έριξε εκατοντάδες αιγυπτιακές σημαίες στην Πλατεία Ταχρίρ, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες για να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Η τελευταία φορά που οι Φαραώ αγωνίστηκαν σε τελική φάση Μουντιάλ ήταν το 1990 στην Ιταλία. Από τότε κατέκτησαν τέσσερις φορές το Κύπελλο Εθνών Αφρικής (1998, 2006, 2008, 2010), αλλά πάντα κάτι πήγαινε λάθος στο κρίσιμο ματς και έχαναν τη συμμετοχή στο Μουντιάλ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε χθες με τον προπονητή Εκτορ Ραούλ Κούπερ και τους ποδοσφαιριστές και τους ανακοίνωσε πριμ 85.000 δολαρίων έκαστος! «Μπορεί να μην παίξαμε ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά είμαστε στην τελική φάση του Μουντιάλ και αυτό είναι το πιο σημαντικό» σχολίασε ο Κούπερ. «Αισθάνομαι ευτυχισμένος που θα οδηγήσω την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 28 χρόνια και βοήθησα ώστε να αισθανθούν υπερηφάνεια οι πολίτες της χώρας».

Μνεία στον Σαλάχ

Η Αίγυπτος είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής (επτά), όμως «μετράει» μόλις τρεις συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ, με την πρώτη να είναι το 1934.

Ο Αλ Σίσι μίλησε και για τον Μοχάμεντ Σαλάχ, τον μεσοεπιθετικό της Λίβερπουλ που πέτυχε και τα δύο γκολ: «Είμαι υπερήφανος για όλους τους παίκτες, αλλά ιδιαίτερα για τον Σαλάχ, που είχε την καρδιά να αναλάβει το κρίσιμο πέναλτι. Ευχαριστώ όμως και τον Εκτορ Κούπερ που βοήθησε να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά μας». Την ίδια στιγμή, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στην Αίγυπτο είναι ο 44χρονος τερματοφύλακας Εσάμ ελ Χανταρί, ο οποίος εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής και ετοιμάζεται να γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί σε τελική φάση Μουντιάλ, ξεπερνώντας τον Φαρίντ Μοντραγκόν. Ο κολομβιανός πορτιέρο σε ηλικία 43 χρόνων αγωνίστηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας, το 2014. Φυσικά, ο Ελ Χανταρί είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που έχει αγωνιστεί στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής (κόντρα στο Μάλι τον περασμένο Ιανουάριο), ξεπερνώντας τον πρώην συμπαίκτη του στην Εθνική Χοσάμ Χασάν, που ήταν παρών στη διοργάνωση του 2006 στα 39 του χρόνια.

Ο Ελ Χανταρί, που θα γίνει 45 χρονών στις 15 Ιανουαρίου, αγωνίζεται στην Αλ Τααβόν στη Σαουδική Αραβία και έγινε γνωστός από την πολυετή θητεία του στην Αλ Αχλί, την κορυφαία αιγυπτιακή ομάδα.

«Στην ποδοσφαιρική μου καριέρα πέτυχα τα πάντα. Κατέκτησα συνολικά 37 τίτλους, έζησα σπουδαίες στιγμές, όπως η νίκη επί της Ιταλίας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2009, αλλά δεν κατάφερα ποτέ να αγωνιστώ στην τελική φάση Μουντιάλ» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα της FIFA. «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Το γεγονός ότι είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ στη Ρωσία μού έδωσε το κίνητρο να συνεχίσω ώστε να εκπληρώσω αυτό το όνειρο».