Από εκεί που τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα, ξεκίνησε φέτος την υπεράσπιση των σκήπτρων του ο Παναθηναϊκός με μεγάλη νίκη στο ΣΕΦ (71-68). Οι νταμπλούχοι Ελλάδας, αν και τα βρήκαν σκούρα κόντρα στον λαβωμένο (χωρίς Σπανούλη και Ρόμπερτς) Ολυμπιακό, με σερί 15-3 στα τελευταία πεντέμισι λεπτά έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και αγκάλιασαν με το «καλησπέρα» του πρωταθλήματος την πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Ο Νικ Καλάθης μπορεί να έχει τη φήμη του ξενύχτη και να έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα πυρά του προέδρου του Παναθηναϊκού (άλλωστε καθαιρέθηκε από αρχηγός) και όχι μόνο, αλλά στο παρκέ ήταν ως συνήθως «κομπιούτερ» και αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή.

Γιατί μπορεί με τα τρίποντα του (συνήθους υπόπτου στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) Κέισι Ρίβερς να γύρισε τη διαφορά ο Παναθηναϊκός, όμως ήταν το καθοριστικό κλέψιμο του Καλάθη στον Μάντζαρη (στα 54” με το σκορ στο 66-67) και η ασίστ στη συνέχεια στον Σίνγκλετον (που έκανε το 66-69 στα 21”) που έγειραν την πλάστιγγα προς το πράσινο.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τους 14 πόντους, τις 7 ασίστ και τα 3 κλεψίματα που είχε ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, καταλαβαίνει εύκολα ποιος έκανε τη διαφορά.

Πάντως κομβικό ρόλο στο παιχνίδι έπαιξε και μια απόφαση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος πιστός στη φιλοσοφία του (πειθαρχία πάνω από όλα) εντεκάμισι λεπτά πριν από το φινάλε –και ενώ του είχε ήδη κάνει μια παρατήρηση για το ίδιο θέμα –έστειλε στα αποδυτήρια τον άκρως εκνευρισμένο Παπανικολάου, που πάλι φώναξε για τη διαιτησία από τον πάγκο και κάτι απάντησε στον προπονητή του. Ο Ολυμπιακός, που είχε αρχίσει έτσι και αλλιώς να μένει από δυνάμεις λόγω ελλείψεων, έχασε και τον Παπανικολάου και δέχτηκε 3/3 τρίποντα (από τα 7/25 που είχε συνολικά) στο κρίσιμο σημείο όπου είχε ξεφύγει με +9 (65-56 στο 35′).

Καλάθι ξαναπέτυχε σχεδόν στη λήξη με τον ΜακΛιν (ήταν και φάουλ που δεν δόθηκε) και ο Παναθηναϊκός, που ρισκάρισε μην κάνοντας φάουλ νωρίτερα σε αυτή τη φάση, έφυγε νικητής.

Ολυμπιακός: Μιλουτίνοφ 8 (7 ριμπ.), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 8 (2/7 τρίπ.), Τόμσον 13 (1/5 τρίπ.), Πρίντεζης 8 (1/7 σουτ, 6 ριμπ.), ΜακΛιν 18 (7/9 δίπ.), Τολιόπουλος 1, Παπαπέτρου 5 (1), Στρέλνιεκς 2, Τιλί.

Παναθηναϊκός: Γκιστ 13 (4/5 διπ.), Λοτζέσκι 7 (1), Καλάθης 14 (6/10 δίπ., 0/4 τρίπ., 2/2 βολ., 8 ριμπ., 7 ασ., 3 κλεψ.), Αντετοκούνμπο 5 (1), Σίνγκλετον 9 (2/10 σουτ, 5 ριμπ.), Ρίβερς 13 (3), Παππάς 7 (1), Ντένμον, Γκάμπριελ 2, Ογκαστ,

Βουγιούκας 1.