Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που φυτεύουν τους βολβούς των τουλιπών. Συμπίπτει με την εποχή που ανθίζουν οι ποδοσφαιρικές τουλίπες της Ολλανδίας πριν από τις μεγάλες διοργανώσεις. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν προσβληθεί από σοβαρή ασθένεια και τα ποδοσφαιρικά μπουμπούκια μαραίνονται πριν ανοίξουν.

Η φιναλίστ του Μουντιάλ 2010 και τρίτη στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014 χρειάζεται ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα μπαράζ για την πρόκριση στη Ρωσία.

Τα τέσσερα γκολ που πέτυχε ο Μάρκους Μπεργκ στη νίκη της Σουηδίας με 8-0 επί του Λουξεμβούργου ήταν το τελευταίο καρφί στην κάσα του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Οι παίκτες των Οράνιε που παρακολουθούσαν το ματς από τα κινητά τους τηλέφωνα λίγα λεπτά πριν βγουν για προθέρμανση για την αναμέτρησή τους με τη Λευκορωσία, δεν άντεξαν άλλο μετά το 4-0 και τα έκλεισαν απογοητευμένοι.

Παρά τη δύσκολη νίκη που πέτυχαν με 3-1, μόνο τα μαθηματικά τους δίνουν ακόμα ελπίδες πρόκρισης. Για να φτάσουν στα μπαράζ θα πρέπει να νικήσουν αύριο στο Αμστερνταμ τους Σουηδούς με 7-0.

Ο προπονητής της Ολλανδίας Ντικ Αντβοκάατ συνεχίζει να μιλά για πιθανότητες και θαύματα ενώ άφησε υπονοούμενα για το σκορ της Σουηδίας. Στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι, ένας ολλανδός δημοσιογράφος του είχε επισημάνει πως η Σουηδία μπορεί να νικήσει με 8-0. Τότε ο Αντβοκάατ τον επέπληξε και του είπε πως «αυτά δεν γίνονται».

Τώρα βέβαια πως μπορεί να νικήσει η Ολλανδία τη Σουηδία με 7-0 μόνο αυτός το ξέρει και ο θεός του ποδοσφαίρου.

Ο Αριεν Ρόμπεν που μάλλον θα αποσυρθεί από τους Οράνιε μετά το παιχνίδι με τους Σουηδούς έχει πετάξει λευκή πετσέτα. «Το να νικούσαμε με 8-0 τη Λευκορωσία δεν ήταν ρεαλιστικό. Ούτε είναι ρεαλιστικό να νικήσουμε με 7-0 τη Σουηδία», υπογράμμισε.

Το Μουντιάλ 2018 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση μετά το Euro 2016 που οι Ολλανδοί θα πάρουν απουσία. Μία από τις σημαντικότερες σχολές ποδοσφαίρου στον κόσμο έχει πάψει από καιρό να αναδεικνύει σπουδαία ταλέντα, ενώ για πρώτη φορά, την επόμενη σεζόν, οι ολλανδικοί σύλλογοι θα πρέπει να δώσουν προκριματικούς αγώνες στα κύπελλα Ευρώπης.

Ο τεχνικός διευθυντής της Αϊντχόβεν, ο Δανός Φρανκ Αρνεσεν υπογραμμίζει πως από το πρότζεκτ της ολλανδικής ομοσπονδίας Νικητές του Αύριο λείπει η νοοτροπία του νικητή από τους νεαρούς Ολλανδούς.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η ανακύκλωση των ομοσπονδιακών προπονητών. Από τις 17 προσλήψεις από το 1992 μέχρι σήμερα, οι 12 αφορούν πέντε ανθρώπους: Ρίνους Μίχελς, Ντικ Αντβοκάατ (από τρεις φορές), Γκους Χίντινκ, Λουίς Φαν Γκάαλ και Λέο Μπενάκερ (από δύο).