Δεν είναι πρώτη φορά

Τη… συνήθη νίκη στο ΣΕΦ σημείωσε το βράδυ της Κυριακής, στην αυλαία του νέου πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν απόλυτα αποτελεσματική στο πιο κρίσιμο διάστημα του αγώνα. Πήρε το momentum στα δικά της χέρια στο πιο καθοριστικό σημείο, εκτέλεσε άριστα τις επιθέσεις με τους Ρίβερς, Σίνγκλετον και τη μεγάλη συνδρομή των Γκιστ (σε όλα τα σκριν), Καλάθη και «έκλεψε» τη νίκη.

Ωστόσο το γεγονός που έκλεψε την παράσταση ήταν η αποβολή του Κώστα Παπανικολάου από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο (φωτογραφία), στο 29 λεπτό του αγώνα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, που είναι γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα πειθαρχίας (έχει βάλει στον πάγο στο πρόσφατο παρελθόν τους Αγραβάνη, Αθηναίου, Γκριν, Μπιρτς), έγινε έξαλλος με τη συμπεριφορά του διεθνούς φόργουορντ και τον έστειλε στα αποδυτήρια, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι απουσίαζαν οι Βασίλης Σπανούλης και Μπράιαν Ρόμπερτς.

Δεν μπορεί, αντιμίλησε

Μετά, ο Σφαιρό εξήγησε πως ο Παπανικολάου, παρά τις συστάσεις που του είχαν γίνει σε ανάλογη αντίδρασή του στο πρώτο μέρος του ντέρμπι, διαμαρτυρήθηκε εκ νέου στους διαιτητές και αυτός ήταν ο λόγος για τον διώξει. Οι πληροφορίες που έφθασαν στα αφτιά της στήλης λένε πως η αιτία για την αποβολή του Παπ δεν ήταν οι διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή, κάτι τέτοιο άλλωστε μάλλον θα ξεπερνούσε τα όρια της αυστηρότητας. Αλλά το γεγονός ότι ο άσος του Ολυμπιακού αντιμίλησε στις παρατηρήσεις που του έκανε ο προπονητής του. Γι’ αυτό εξάλλου δεν τον έδιωξε σε πρώτο χρόνο, αλλά σε δεύτερο. Μετά τις φωνές του, γυρίζει την προσοχή του στον αγώνα και αίφνης στρέφεται ξανά στον Παπανικολάου και τον πετάει εκτός πάγκου.

Ο Σφαιρόπουλος ενδεχομένως να τιμωρήσει σιωπηρά τον παίκτη, με τον οποίο παρεμπιπτόντως έχουν κοινό ατζέντη που είναι ο αδελφός του προπονητή των Ερυθρολεύκων, όπως κάτι ανάλογο είχε πράξει –με άλλους περισσότερο (Αθηναίου) και με άλλους λιγότερο (Μπιρτς) –στις άλλες περιπτώσεις, όμως δεν θεωρείται το πιθανότερο. Κάποιοι λένε πως δόθηκαν ήδη οι αμοιβαίες εξηγήσεις και ο προπονητής του Ολυμπιακού, ποιών σοφά, φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα προκειμένου να προστατέψει τον παίκτη και την ομάδα, αιτιολογώντας την αποβολή του Παπανικολάου από τον αγώνα ως τιμωρία για τις διαμαρτυρίες του στους διαιτητές. Γι’ αυτό και το ότι υπήρξε άσχημη αντίδραση από μέρους του παίκτη δεν θα επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως και να διαψευστεί από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Dali έλειπε

Σουρεάλ έργο έμοιαζε η διαδικασία κλήρωσης των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας χθες στα γραφεία της ομοσπονδίας μπάσκετ. Αν έκανες εικόνα το όλο σκηνικό που παιζόταν, θα έλεγες ότι από κάποια πόρτα θα ξεπεταγόταν και ο Dali ως μετρ του είδους. «Προσβολή προς τον θεσμό ήταν όλα όσα έγιναν πέρυσι στον τελικό του Κυπέλλου στο Αλεξάνδρειο, κύριοι. Είστε υπεύθυνοι. Δεν ανεχόμαστε τέτοια υποβάθμιση του θεσμού» είπε μεταξύ άλλων ο σεβαστός αντιπρόεδρος της ΕΟΚ Αριστείδης Πολέμης εκπροσωπώντας τη διοργανώτρια αρχή ως υπεύθυνος της διοργάνωσης. Μιλάει η ΕΟΚ για υποβάθμιση του θεσμού! Μάλιστα…

Η ΕΟΚ που τόσα χρόνια δεν μπορεί να ορίσει ένα γήπεδο για τη διεξαγωγή του τελικού, που κάθε χρόνο στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα τίτλου υπόσχεται αλλαγές στην επόμενη διοργάνωση αλλά ποτέ δεν τις κάνει, που επιτρέπει κληρώσεις διαιτητών σε κεσεδάκια παγωτού και ενίοτε αλλάζει τις κληρώσεις των αγώνων, όπως έκανε και χθες προκαλώντας έκπληξη και μπέρδεμα.

Νέα «κόλπα»…

Κληρώθηκαν χθες, που λέτε, αρχικά ο Αρης και η ΑΕΚ. Με χαρά έκαναν χειραψία οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων. Ακολούθως κληρώθηκαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας να διευκρινίζουν ότι πρώτα κληρώθηκαν οι ομάδες που θα ήταν γηπεδούχοι στα ημιτελικά. «Γιατί δεν το αφήνατε ως είχε, να παίξουμε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός» είπε χαριτολογώντας ο χρηματοδότης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δίνοντας το πάτημα στον εκπρόσωπο της ΑΕΚ Σταύρο Δουβή να γκρινιάξει. «Μα, γιατί το αλλάξατε; Πρώτη φορά το κάνετε έτσι…» διαμαρτυρήθηκε αλλά απάντηση δεν πήρε. Να σημειωθεί ότι η μόνη ομάδα που δεν είχε εκπρόσωπο ήταν ο Ολυμπιακός.

Πάντως ειπώθηκαν και άλλες, βαριές κουβέντες από τον αντιπρόεδρο της ΕΟΚ που δευτερολόγησε μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Παπακυριάκη, που εκπροσωπούσε την ΚΑΕ Αρης ως αντιπρόσωπός της. «Πήγα να πεθάνω στο γήπεδο, κύριε. Κι εσείς δεν ήρθατε να με βοηθήσετε. Τουναντίον ήρθε ο χρηματοδότης της ομάδας σας και μου έκανε χειρονομία να με κτυπήσει» φώναξε έξαλλος ο Αριστείδης Πολέμης. Το θέμα έκλεισε εκεί, προκειμένου να γίνει με τον πρωτότυπο, τον ΕΟΚικό, τρόπο η κλήρωση των ημιτελικών που παρεμπιπτόντως θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου σε νοκάουτ αγώνες (ΑΕΚ – ΠΑΟ, Αρης – Ολυμπιακός), ενώ ο τελικός έχει οριστεί στις 17/2 στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόσθετοι βοηθοί

Συζητείται στην ΕΠΟ και την ΚΕΔ η χρησιμοποίηση πρόσθετων βοηθών στο ντέρμπι της Λεωφόρου, το οποίο κοντοζυγώνει. Εμαθα ότι το πρότεινε ο αρχιδιαιτητής Περέιρα. Στην ομοσπονδία υποστηρίζουν ότι το μέτρο των πέντε διαιτητών δεν μπορεί να ισχύσει για ένα ματς μόνο. Το πρόβλημα είναι και οικονομικό, εφόσον μιλάμε πλέον για όλα τα ματς. Ωστόσο είναι ένα θέμα που παραμένει ανοικτό.

Κουιζ

Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν σε ένα λεπτό. Τίποτα δεν μπορείς και δεν πρέπει να το θεωρείς βέβαιο. Παίκτης που διαπραγματεύτηκε την επέκταση του συμβολαίου του με την ομάδα στην οποία ανήκει συμφώνησε σε όλα μαζί της και προχώρησαν στη σύνταξη των συμβολαίων. Οι υπογραφές απέμεναν. Το deal όμως δεν επικυρώθηκε αμέσως με μελάνι και πλέον το συμβόλαιο θα γίνει… σαΐτα. Η επέκταση θα είναι μεγάλη έκπληξη αν τελικά γίνει και ακόμη μεγαλύτερη η ανανέωση το ερχόμενο καλοκαίρι. Ποιος είναι ο παίκτης;