«Το ποδόσφαιρο είναι η αφορμή που επιτρέπει τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτικών κόσμων αλλά και τη συναίνεση διαφορετικών κοινωνικών τάξεων». Ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας Ντιντιέ Ντεσάν θύμισε λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 12 Ιουλίου 1998 πως μια χούφτα ποδοσφαιριστές, λευκοί, μαύροι, μπερς, με διαφορετικές ρίζες αλλά κάτω από την ίδια σημαία, μπορούν να ενώσουν μια χώρα, απομονώνοντας τους ξενοφοβικούς, τον Λε Πεν και φιμώνοντας όλες τις ακραίες φωνές.

Ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν δεν ξέχασε να αναφερθεί στο μήνυμά του στη συνεισφορά της ποδοσφαιρικής ομάδας στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις φυλές της γαλλικής κοινωνίας. Και η γαλλίδα δημοσιογράφος Κάθριν Γκιλαρντί δήλωνε στο BBC: «Είμαστε Γάλλοι και μαύροι».

Το καλοκαίρι του 2006 το Παγκόσμιο Κύπελλο φιλοξενήθηκε στη χώρα του Γκαίτε και έγινε η αφορμή οι Γερμανοί να πετάξουν από πάνω τους το ντροπιαστικό παρελθόν τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εχει μείνει στη μνήμη τους ως το καλοκαίρι της χαράς –κι ας μην κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εν μέσω της διελκυστίνδας Μαδρίτης και Βαρκελώνης και την προσπάθεια απόσχισης των Καταλανών, η Εθνική Ισπανίας στέλνει το δικό της μήνυμα ενότητας, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα νέο 2010, χρονιά που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική.

Αποδοκιμασίες προς τον Ζεράρ Πικέ ακούστηκαν ξανά, στο γήπεδο του Αλικάντε, στη διάρκεια του αγώνα με την Αλβανία. Αυτή τη φορά όμως ακούστηκαν και επιδοκιμαστικά σχόλια, μέχρι και χειροκροτήματα για το μαύρο πρόβατο των Καστιγιάνων που θεωρείται η σημαία των Καταλανών που επιζητούν απόσχιση. Κι όμως, ο Πικέ ουδέποτε δήλωσε πως είναι υπέρ της απόσχισης. Τη σχετική ερώτηση τη χαρακτήρισε μάλιστα «την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων».

Ο προπονητής Ζουλιέν Λοπετέγκι που οδήγησε με ασφάλεια την Ισπανία στα τελικά παρά τις καταιγίδες που βρήκε στο διάβα της η ομάδα, πρώτα με τη σύλληψη του προέδρου της ομοσπονδίας Ανχελ Βιγιάρ και στη συνέχεια με το πρόβλημα που ανέκυψε με τον Πικέ λόγω του δημοψηφίσματος, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να επικεντρωθούμε στα θετικά νέα του ποδοσφαίρου και της χώρας γιατί υπάρχουν και αυτά. Ο αθλητισμός και η συμπεριφορά των παικτών αυτή την εβδομάδα δείχνουν τον δρόμο για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε ως ομάδα. Ο αθλητισμός είναι καλό παράδειγμα».