Οι χειρότεροι εφιάλτες των χορηγών του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πιθανόν να γίνουν πραγματικότητα: οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του κόσμου, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πιθανό να χάσουν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι μετά τη νέα λευκή ισοπαλία της Αργεντινής με το Περού (0-0). Η Αλμπισελέστε βρίσκεται στο έλεος (και) της αιώνιας εχθρού της Βραζιλίας η οποία πρέπει να νικήσει τη Χιλή με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να βοηθήσει ο Νεϊμάρ –σε ένα από τα πολλά σενάρια –τον φίλο του Μέσι να προκριθεί.

Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που έσωσε από κάζο την Πορτογαλία στο ματς με την Ανδόρα σημειώνοντας ένα γκολ και δημιουργώντας το δεύτερο (2-0) αν και έπαιξε ως αλλαγή, η χειρότερη περίπτωση είναι να αγωνιστεί στα μπαράζ και η καλύτερη να νικήσει η Πορτογαλία αύριο την Ελβετία και να πάρει απευθείας το εισιτήριο.

Σε υψόμετρο 2.800 στην πρωτεύουσα Κίτο, εκεί όπου το οξυγόνο αρχίζει να αραιώνει επικίνδυνα και οι ανάσες να γίνονται βαριές, η Αργεντινή καλείται να νικήσει τον Ισημερινό στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών της Λατινικής Αμερικής. Σε διαφορετική περίπτωση η πρόκρισή της στα τελικά μέσω μπαράζ θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων αλλά και από τα τέρματα.

Πολυκοσμία

Αν εξαιρέσουμε τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη που ουσιαστικά έχει προκριθεί, τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια και η πέμπτη θέση που οδηγεί στα μπαράζ τα διεκδικούν Χιλή, Κολομβία, Περού, Αργεντινή και Παραγουάη. Τις πέντε ομάδες τις χωρίζουν δύο βαθμοί και η φημολογία για το τι μέλλει γενέσθαι έχει φουντώσει.

Οι παίκτες του Ισημερινού πάντως που δεν έχει καμία ελπίδα πρόκρισης δηλώνουν αποφασισμένοι να νικήσουν την Αργεντινή παίζοντας για την τιμή τους.

Αυτό που πληγώνει περισσότερο τους Αργεντινούς είναι η εξάρτησή τους από τη Βραζιλία του Νεϊμάρ. Αν η Αλμπισελέστε έρθει ισόπαλη 1-1 με τον Ισημερινό η Σελεσάο θα πρέπει να νικήσει τη Χιλή με δύο γκολ διαφορά. Με σκορ 2-1 η Αργεντινή κουνάει μαντίλι στο Μουντιάλ.

Η παλιά δόξα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Τοστάο λέει πως η Βραζιλία θέλει να νικήσει τη Χιλή, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα βοηθήσει την Αργεντινή.

«Ολοι γνωρίζουν πως η αντιπαράθεση με την Αργεντινή είναι πολύ μεγάλη, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω πως η Βραζιλία δεν πρόκειται να βοηθήσει τη Χιλή. Η Βραζιλία θα παίξει για τη Βραζιλία», υπογράμμισε ο Τοστάο.

Οι φήμες όμως επιμένουν πως οι Βραζιλιάνοι θα παίξουν με πολλές αλλαγές και χαλαρά. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για μη επίθεση, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν πρόκειται να μας χαρίσουν τίποτε. Είναι το τελευταίο τους παιχνίδι», δηλώνει κατηγορηματικά ο τερματοφύλακας της Χιλής Κλαούντιο Μπράβο.

Αγωνιστική κρίση διέρχεται στη χειρότερη χρονική στιγμή και η Ιταλία. Η ισοπαλία με τα Σκόπια (1-1) στο Τορίνο οριστικοποιεί τη συμμετοχή της Σκουάντρα Ατζούρα στα μπαράζ, αλλά ταυτόχρονα στέλνει σήμα πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην ομάδα του Βεντούρα. Ο ιταλός προπονητής όχι μόνο παραδέχτηκε την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα του, αλλά σημείωσε πως αν παίξει έτσι και στα μπαράζ δύσκολα θα προκριθεί στα τελικά. Ο αρχηγός Τζιανλουίτζι Μπουφόν υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι ψυχολογικό και δημιουργήθηκε μετά τη βαριά ήττα με 3-0 από την Ισπανία τον προηγούμενο μήνα.