Η Κίνα έχει τη δύναμη να υποχρεώσει τη Σαουδική Αραβία να αρχίσει να τιμολογεί το πετρέλαιο σε γουάν και όχι σε δολάρια και αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά την αγορά, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο αγοραστή μαύρου χρυσού στον κόσμο και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αυξήσει τη ζήτηση κι άλλο. Η αγορά τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου από την Κίνα μπορεί να οδηγήσει το Πεκίνο στην απαίτηση η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες να τιμολογούν τον μαύρο χρυσό στο εθνικό της νόμισμα, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Καρλ Ουάινμπεργκ. Κάτι τέτοιο, πιστεύει ακόμη, θα οδηγούσε τελικά στη σταδιακή εγκατάλειψη του δολαρίου ως βασικού νομίσματος συναλλαγών στην αγορά πετρελαίου.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες για το πώς θα μπορούσαν να αγοράζουν και να πωλούν πετρέλαιο χωρίς οι συναλλαγές να γίνονται σε δολάρια. Μάλιστα για να πιέσει προς αυτή την καεύθυνση, το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις αγορές μαύρου χρυσού από τη Σαουδική Αραβία, προτιμώντας άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Υπολογίζεται ότι οι συναλλαγές για αγορές πετρελαίου με το αμερικανικό νόμισμα ανέρχονται κάθε χρόνο σε περίπου 600 – 800 δισ. δολάρια.

Το δολάριο έχει επικρατήσει ως το βασικό νόμισμα για τέτοιες συναλλαγές έπειτα από συμφωνία που έκλεισε το 1974. Αυτό είχε γίνει έπειτα από συνομιλίες που είχαν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ. Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παράγουν κάθε χρόνο τις ίδιες σχεδόν ποσότητες πετρελαίου, αλλά η Ρωσία κρατάει περισσότερο από το πετρέλαιο αυτό για εγχώρια χρήση. Η Μόσχα, μαζί με τις χώρες του ΟΠΕΚ, έχουν συμφωνήσει τους τελευταίους μήνες να μειώσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να ανεβάσουν τις διεθνείς τιμές.