Σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες δύο ημέρες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τον Αύγουστο και μετά, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση των προσφύγων, έχουν δημιουργήσει μια άκρως ασφυκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.
Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, περίπου 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες (πιο συγκεκριμένα 1.396) πραγματοποίησαν το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς τις ακτές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται και πάλι η Λέσβος, η οποία δέχθηκε το συγκεκριμένο διάστημα 632 πρόσφυγες και μετανάστες, και η Χίος, όπου καταγράφηκαν 472 νέες αφίξεις. Την ίδια στιγμή στη Σάμο, περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες – μετανάστες φιλοξενούνται στο νησί, με τη συντριπτική πλειονότητα να βρίσκεται στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, του οποίου η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τα 800 άτομα.
Στα όριά τους δηλώνουν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, οι οποίες εκφράζουν φόβους πως είναι πολύ πιθανό να ξαναζήσουν στιγμές όπως αυτές του καλοκαιριού του 2015, με το μεγάλο προσφυγικό κύμα. Είναι ενδεικτικό πως αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται συνολικά 13.875 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 6.565 στη Λέσβο.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ. Οι εκκλήσεις για λήψη αποφάσεων που θα αποσυμφορίσουν την κατάσταση είναι πλέον καθημερινές. Χθες, με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ζητά άμεση συνάντηση μαζί του, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών. «Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτούν σε ορισμένες μειοψηφίες φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Οι δήμοι και οι κάτοικοι των νησιών μας δεν μπορούν πια να παραμένουν απαθείς μπροστά σε αυτήν την πανσπερμία αρμοδιοτήτων σε σωρεία εμπλεκόμενων φορέων, που οδηγεί σε φοβερές καθυστερήσεις, ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε τους ρυθμούς με εκείνους άλλων μεσογειακών χωρών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη με την επικράτηση ακραίων στοιχείων και απόψεων».
Στην επιστολή, μάλιστα, διατυπώνεται το αίτημα συνάντησης με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην οποία θα παρίστανται και οι δήμαρχοι Βορείου Αιγαίου, που δέχεται σχεδόν αποκλειστικά το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αλλωστε, και ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζητά την παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό. «Η σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση τόσο εντός των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας όσο και στις γύρω από αυτά περιοχές. Εχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΒΙΑΣ. Η εκρηκτική κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης αποτυπώνεται και στην έκθεση των Γιατρών χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την οποία, στο κόκκινο βρίσκεται η ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο στα νησιά, κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης και αμέλειας, αλλά και τη βία, που δεν λέει να…αποχωριστεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ούτε στη χώρα μας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 80% των νέων ασθενών ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Λέσβο ανέφερε ότι είχε υποστεί βία, ενώ ένας στους τέσσερις ότι είχε υποστεί βασανιστήρια (16 από 59 ασθενείς). Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι είχαν υποστεί τη βία αυτή στη χώρα τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και στην Ελλάδα. Στη Σάμο, το 23,1% των ερωτώμενων μεταναστών είχε υποστεί βία στην Ελλάδα.
Με ανοιχτή, δε, επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χρήστος Χρήστου υπογραμμίζει πως οι συνθήκες για τους πρόσφυγες επιδεινώνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. «Καθώς βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν καλύπτονται ακόμα, παρατηρούμε τη δυστυχία των ανθρώπων αυτών να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ενα τεράστιο κύμα αβεβαιότητας και φόβου έχει κατακλύσει τα νησιά, βυθίζοντας ανθρώπους στην απελπισία. Οι συνάδελφοί μου που εργάζονται στη Λέσβο και τη Σάμο βλέπουν μόνο συντετριμμένους ανθρώπους. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε εβδομάδα η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μυτιλήνη δεχόταν κατά μέσο όρο 6 – 7 σοβαρότατα περιστατικά ψυχικής υγείας, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και ψυχωσικά επεισόδια. […] Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Σας καλούμε να επιτρέψετε τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες και πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα που τόσο χρειάζονται», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.