Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, κάνοντας πλέον τις τοπικές αρχές και κοινωνίες να μιλούν για μία κατάσταση που αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Την Τετάρτη, καταγράφηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, 195 νέες αφίξεις, εκ των οποίων οι 130 ήταν στο νησί της Χίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, οι μετανάστες που έφτασαν σε ελληνικό έδαφος τους 245. Και πάλι η Χίος ήταν αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα (160 αφίξεις).

Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου – κυρίως στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο – σχεδόν 1.400 μετανάστες (πιο συγκεκριμένα 1.396).

Υπενθυμίζεται πως τόσο οι δημοτικές αρχές των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου όσο και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό έχουν επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες ροές και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας.