Βαθύ τραύμα στη συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα σοβαρό πλήγμα στο γόητρό της και στα πολιτικά σχέδια του Αλέξη Τσίπρα επιφέρει η χθεσινή ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Ο προβληματισμός και η ενόχληση για τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στο επίμαχο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη είναι έντονα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Οχι τόσο για την «ανταρσία» τους όσο για το μήνυμα που περνάει αυτή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για μελλοντικές ψηφοφορίες, ιδίως σε νομοσχέδια μη μνημονιακά, τα οποία σηματοδοτούν την αριστερή ατζέντα Τσίπρα.
Ετσι, κοινοβουλευτικά στελέχη με τα οποία συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» επιβεβαίωναν πως θα γίνει διεξοδική συζήτηση στα αρμόδια όργανα, η οποία θα έχει, όπως λένε, απολογιστικό χαρακτήρα και δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ή διαγραφών. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν, δεν προβλέπεται από τις αρχές και την καταστατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να μιλήσουμε ως σύντροφοι και να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα και την τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της εσωτερικής έντασης, στο Μαξίμου εστίαζαν –όπως και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του –στη στάση της αντιπολίτευσης. «Μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας επίσης λόγο για «νομοσχέδιο-τομή» και «απάντηση της Βουλής υπέρ της προόδου, ενάντια στη συντήρηση και τον σκοταδισμό». Αντίστοιχα, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ως θετική εξέλιξη όχι μόνο τους 171 βουλευτές που ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά και την έγκριση του επίμαχου άρθρου 3.
ΕΞΩΘΕΝ ΒΟΗΘΕΙΑ. Αν και ο αντικειμενικός στόχος για το Μαξίμου πράγματι επετεύχθη με την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του, οι πολιτικές εντυπώσεις αποβαίνουν εις βάρος της κυβέρνησης, αφού στο άρθρο 3 βρέθηκε –όσο κι αν δεν το παραδέχεται –στην κόψη του ξυραφιού: μετρώντας ένα «όχι» (Γεννιά) και τρεις απουσίες από τον ΣΥΡΙΖΑ (Μιχελογιαννάκης, Μπόλαρης και Κουράκης –ο οποίος φέρεται να είχε ενημερώσει πως ήταν ασθενής), αλλά και την ομόθυμη πλην Ζουράρι αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, μέτρησε συνολικά 12 διαφοροποιήσεις. Οπερ σημαίνει πως ακόμη και με τις 15 απουσίες βουλευτών της αντιπολίτευσης η επίμαχη διάταξη χρειαζόταν 143 ψήφους για να περάσει και η κυβέρνηση διέθετε 141. Την πλειοψηφία διέσωσαν έτσι τα έξι «ναι» από Το Ποτάμι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανακουφίζοντας το Μαξίμου.
Μάλιστα, τελευταία στιγμή μεταπείστηκε και ο Δημήτρης Γάκης, ενώ κάποιοι φοβούνταν περισσότερες διαφοροποιήσεις λόγω των «σιωπηλών» βουλευτών. Εξάλλου, η Γεωργία Γεννιά ανήκει στην κίνηση Πράττω των Κοτζιά – Τόσκα, οι οποίοι επίσης φέρονται να είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το άρθρο 3 και το ηλικιακό όριο των 15 ετών. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και στη διάταξη για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», με τη Νίνα Κασιμάτη να καταψηφίζει και μάλιστα να εξηγεί από του βήματος της Βουλής τη διαφωνία της, ενώ μάλλον αναμενόμενη ήταν η αρνητική στάση των βουλευτών της μουσουλμανικής μειονότητας (Ζεϊμπέκ, Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ). Η ουσία, ωστόσο, παραμένει πως για πρώτη φορά στα δύο χρόνια θητείας αυτής της κυβέρνησης τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή των ΑΝΕΛ δεν κινήθηκαν συντεταγμένα, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για απώλεια της δεδηλωμένης.
ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη στάση των ΑΝΕΛ, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται καν λόγος για διάρρηξη των δεσμών, αφού τούτο σηματοδοτεί αυτομάτως την πτώση της κυβέρνησης. Δεν περνά απαρατήρητο, ωστόσο, ότι οι βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου έκαναν κακή αρχή στα νομοσχέδια με αριστερό πρόσημο και μάλιστα εμφανίστηκαν κομμένοι στα… τέσσερα, δίνοντας την αίσθηση διάλυσης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Ιδιαίτερη αίσθηση και συζητήσεις έχει προκαλέσει η προσωπική στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, εκτός από την απουσία του στη Βραζιλία, έσπασε τη γραμμή που ο ίδιος έδωσε στο κόμμα του δηλώνοντας «παρών» στα άρθρα του νομοσχεδίου που καταψήφισαν οι βουλευτές του! Η εκτίμηση που διατυπώθηκε στο Περιστύλιο είναι πως προφανώς ο υπουργός Αμυνας «ξεχρέωσε» με αυτόν τον τρόπο τη θερμή στήριξη σε προσωπικό επίπεδο από το Μαξίμου…