Οσο η συζήτηση περιστρεφόταν στα διαδικαστικά, τα πράγματα εξελίσσονταν σχετικά ανώδυνα για τους υποψήφιους αρχηγούς. Το μη μυημένο κοινό που παρακολουθούσε τη συζήτηση, δημόσια και μη, έβρισκε κατά βάση υπερβολικές τις αψιμαχίες για τις ημερομηνίες και τις ηλεκτρονικές δικλίδες ασφαλείας. Πλέον, τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς οι υποψήφιοι έχουν να αναμετρηθούν στην πολιτική αρένα. Εκεί κάθε τοποθέτηση κρίνεται άξια σχολιασμού, ενώ λάθη και παραλείψεις δεν συγχωρούνται –σίγουρα όχι από τους υπόλοιπους επίδοξους ηγέτες.
Η διχογνωμία για τη νομική αναγνώριση φύλου αλλά και η απουσία της Φώφης Γεννηματά από τη Βουλή αποτέλεσαν την επίσημη πρώτη της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη να ρίχνουν ευθείες βολές προς την επικεφαλής της ΔΗΣΥ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να διαφοροποιείται ανοιχτά από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο μοναδικός λόγος απουσίας της Φώφης Γεννηματά ήταν η προγραμματισμένη περιοδεία της στην Κρήτη, με τον γραμματέα Βασίλη Κεγκέρογλου να διαφωνεί έντονα με την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί εκ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν βρέθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας –οι οποίοι έγιναν ακόμα περισσότεροι, συμπεριλαμβάνοντας εκείνους που διαφωνούσαν με τη θέση του σχήματος και απείχαν.
Θεοδωράκης Vs ΔΗΣΥ
«Εμείς δεν κρυβόμαστε. (…) Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμασταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα –και αυτές τις μέρες δημιουργείται –αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα» ανέφερε στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στηλιτεύοντας τη στάση της ΔΗΣΥ για «παρών» στο ηλικιακό όριο των 15 ετών.
Γεννηματά Vs Καμίνη
Από τις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε «προσχηματική» την απουσία Γεννηματά, αναφέροντας πως πρόκειται για «φυγομαχία». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Είναι επιλογή μου και απόφασή μου να πράξω ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή. Ψυχραιμία και μέτρο. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης» δήλωσε η Γεννηματά, χρεώνοντας στον δήμαρχο Αθηναίων διασπαστικές τάσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ίδια επιλέγει να απαντήσει επί προσωπικού. Μέχρι τώρα η στάση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η αποφυγή των δημόσιων διενέξεων και η Γεννηματά σπανίως έπαιρνε θέση απαντώντας προσωπικά σε κατηγορίες. «Σε ένα θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η παράταξη εμφανίστηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα. Κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα. Η ενότητα εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο» απάντησε ο Καμίνης, συμπληρώνοντας πως «φυσικά δεν συνιστά μικρότητα, ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες».
Θεοδωράκης Vs Καμίνη
Τα βέλη όμως δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Γεννηματά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τη Δευτέρα εξέφρασε δημοσίως τις αντιδράσεις του για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, κρίνοντας τη στάση τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και του Γιώργου Καμίνη, επιτέθηκε εκ νέου στον δήμαρχο Αθηναίων για την πρόθεσή του να παραμείνει στον δήμο, εφόσον εκλεγεί: «Τον άκουσα να λέει ότι θα παραμείνει δήμαρχος και θα είναι και πρόεδρος της παράταξης. Πιστεύει κανείς ότι είναι απογευματινή εργασία η παράταξη; Η ζωή μας όλη, αυτό τον καιρό, είναι η πολιτική, η Βουλή, οι συγκρούσεις, ο Τσίπρας. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να διαχειρίζεται τον Δήμο Αθηναίων και έναν νέο φορέα;» διερωτήθηκε ο Θεοδωράκης.
«Οχι σε διπλοθεσίτες»
Η πρόθεση του Γιώργου Καμίνη να παραμείνει στη θέση του στον δήμο όσο και η αντίστοιχη του Νίκου Ανδρουλάκη, που δεν θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή, έγιναν αντικείμενο συζήτησης και μέσα στη ΔΗΣΥ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Γι’ αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων» ανέφερε στο Πολιτικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Υπερψήφισε η ΔΗΜΑΡ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, ήταν από εκείνους που δεν ακολούθησε τη «γραμμή» της ΔΗΣΥ στη χθεσινή ψηφοφορία. Η ΔΗΜΑΡ είχε ουσιαστικές διαφωνίες με την απόφαση της Συμπαράταξης να μην ψηφίζει όσα νομοσχέδια δεν έχουν την κυβερνητική πλειοψηφία και, εκπροσωπώντας το κόμμα του, υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Η απόφασή του αυτή είχε ανακοινωθεί στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία είχαν τετ α τετ στην πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.