«Πλήγμα» στην κυβέρνηση και ρήξη στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέδειξε στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς για πρώτη φορά συντεταγμένα το κόμμα του Πάνου Καμμένου καταψήφισε τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου που αφορά την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. Το πλήγμα, μάλιστα, ήταν ακόμη μεγαλύτερο καθώς επιβεβαιώθηκαν οι διαρροές και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τα «έδωσε όλα» στη διήμερη μάχη του Κοινοβουλίου, με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή στο παρά πέντε της κρίσιμης ψηφοφορίας να αποδέχεται τη βασική παρατήρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την έκδοση προεδρικού διατάγματος στη σύσταση της διεπιστημονικής επιτροπής που θα εξετάσει τα αιτήματα των ανηλίκων, τελικά δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, μετρώντας σημαντικές απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε η Γεωργία Γεννιά καταψηφίζοντας το επίμαχο άρθρο 3, ενώ οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης που είχαν προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσουν το άρθρο επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Επικαλούμενος λόγους υγείας απουσίαζε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, αν και δήλωσε ότι στηρίζει τις επίμαχες ρυθμίσεις. Ετσι, η αλλαγή φύλου από τα 15 έτη αποτελεί πλέον νόμο του κράτους με τη στήριξη που παρείχαν οι βουλευτές του Ποταμιού και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Επίσης, λαβωμένη βγήκε η κυβέρνηση και με την τροπολογία για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», η οποία καταψηφίστηκε από τη Νίνα Κασσιμάτη και τους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, καθώς και από τους ΑΝΕΛ.
ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ… ΑΝΕΛ. «Απώλειες» όμως μέτρησε και το «στρατόπεδο» των ΑΝΕΛ, καθώς από τη σκληρή γραμμή του «όχι» διαφοροποιήθηκε ο Κώστας Ζουράρις, υπερψηφίζοντας το επίμαχο άρθρο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αν και προσπάθησε να «προσαρμόσει» κάπως τη στάση του για την «κάλυψη» που του παρείχε το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, ψηφίζοντας «παρών» στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, ωστόσο η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κράτησε πιο σκληρή στάση και το καταψήφισε.
Αποτελεί κοινοβουλευτικό «παράδοξο» το γεγονός ότι το κόμμα του Καμμένου, αν και ψήφισε επί της αρχής θετικά το νομοσχέδιο, επί της ουσίας καταψήφισε όλα τα άρθρα (!), ενώ ο ίδιος με επιστολική ψήφο, καθώς βρίσκεται στη Βραζιλία, καταψήφισε το άρθρο 3, ψηφίζοντας «παρών» στα υπόλοιπα έξι άρθρα του νομοσχεδίου και «ακυρώνοντας» επί της ουσίας το αρχικό «ναι επί της αρχής». Εξαίρεση αποτελεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που αντί για «όχι» ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3.
Γενικότερα, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα. Η ΝΔ «όχι» σε όλα και «ναι» στην τροπολογία για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με πολλές απουσίες, συμπεριλαμβανομένης της Φώφης Γεννηματά, υπερψήφισε τα άρθρα πλην του άρθρου 3 όπου δηλώσε «παρών». ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «όχι» σε όλα. Συνολικά 15 βουλευτές απουσίαζαν –ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σαμαράς.
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ. Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν εκατέρωθεν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, κλείνοντας τη διήμερη συνεδρίαση. «Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοατάκη ότι είναι σκληρά φιλελεύθερος μόνο όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα. Για έναν «ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που έχει ημερομηνία λήξης» μίλησε ο πρόεδρο της ΝΔ, στηλιτεύοντας την απουσία Καμμένου. «Αυτός που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν χρειαστεί, σήμερα έβαλε την ουρά στα σκέλια για την καρέκλα» σχολίασε. Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής συμμαχίας και συνοχής, λέγοντας πως η ΝΔ καταλογίζει ακροδεξιές απόψεις στον Κάμμενο, ενώ επιτελικές θέσεις στο κόμμα κατέχουν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. «Δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης ο Καμμένος, εγώ το ψήφισα κι άλλοι 17 βουλευτές της ΝΔ» ανταπάντησε ο Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «ο Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, είναι τυχοδιώκτης» και πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει ο κυβερνητικός εταίρος από την πολιτική αφάνεια είναι να βρει καταφύγιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.