Το καλοκαίρι θα είναι 40 ετών. Είναι Ιταλός, αρχηγός της εθνικής του ομάδας και τερματοφύλακας. Κομμάτια μιας προσωπικότητας που θυμίζει Ντίνο Τζοφ, αλλά είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, που θέλει να γίνει Ντίνο Τζοφ.
Το είπε απέξω απέξω στην τελευταία του συνέντευξη. «Ποτέ δεν μετέχω σε μια διοργάνωση χωρίς να σκέφτομαι ότι μπορώ να κατακτήσω το τρόπαιο». Και το κίνητρο για τον σούπερ Τζίτζι δεν είναι μικρό. Ενας σύγχρονος Ντίνο Τζοφ που θα σηκώσει το ιερό δισκοπότηρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στον μοσχοβίτικο ουρανό το βράδυ της 15ης Ιουλίου.
Η Ιταλία των τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων θα βρεθεί σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτήν κατάσταση, αφού δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν σε αγώνες μπαράζ.
Το κλίμα στις τάξεις των Ατζούρι είναι έκρυθμο, κυρίως μετά την ισοπαλία με τα Σκόπια στο Τορίνο. Στον Τύπο διέρρευσε πως ο Μπουφόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη μετά το ματς, στην οποία συμμετείχαν μόνο οι ποδοσφαιριστές, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ανταρσία προς το πρόσωπο του προπονητή Τζιανπιέρο Βεντούρα.
Ο Μπουφόν, που κρατά ουσιαστικά τα κλειδιά της ομάδας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο δεν αμφισβητείται ο Βεντούρα, αλλά η συνάντηση είχε θέμα το πώς θα τον προστατεύσουν τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο προπονητής της Σκουάντρα Ατζούρα βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής λόγω του αγωνιστικού συστήματος 4-2-4 που χρησιμοποιεί και αποδείχτηκε καταστροφικό στο ματς με την Ισπανία, από την οποία οι Ατζούρι ηττήθηκαν με 3-0.
Η Ιταλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την Ελλάδα συνολικά 18 φορές, με τη Γαλανόλευκη να νικά μόλις σε δύο ματς, το 1957 για το Μεσογειακό Κύπελλο με 2-1 και σε ένα διεθνές παιχνίδι το 1972 με το ίδιο σκορ. Η τελευταία αναμέτρηση ήταν ένα φιλικό το 2008 που έληξε 1-1.
…και οι άλλοι
Πιο προβληματική είναι η κατάσταση στην Κροατία. Η απόφαση του προέδρου της ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ να αντικαταστήσει τον προπονητή Αντε Τσάσιτς με τον Ζλάτκο Ντάλιτς την επομένη της ισοπαλίας με τη Φινλανδία αποδείχτηκε σωτήρια, καθώς οι Κροάτες 48 ώρες αργότερα κατάφεραν να φύγουν νικητές με 2-0 από την Ουκρανία και το εισιτήριο για τα μπαράζ.
Το αξιοσημείωτο ωστόσο, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι πως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ηγηθεί της ομάδας στα μπαράζ ο Ντάλιτς ή κάποιος άλλος.
Με την Κροατία η Ελλάδα έχει αναμετρηθεί έξι φορές και έχει νικήσει τις δύο. Στην προκριματική φάση του Euro 2012 απέσπασε ισοπαλία 0-0 και νίκησε στο Γ. Καραϊσκάκης με 2-0 παίρνοντας την πρόκριση.
Η τρίτη υποψήφια είναι η πολυεθνική Ελβετία. Στο Euro 2016 το 61% των παικτών της ήταν παιδιά πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών και βέβαια η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο. Ακόμα και ο προπονητής της, ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, είναι Ελβετός με βοσνιακή καταγωγή.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η Ελβετία κατέληξε στα μπαράζ σημειώνοντας εννέα νίκες και μόνο μία ήττα στη χθεσινή τελευταία αγωνιστική από την Πορτογαλία.
Η τέταρτη και τελευταία υποψήφια αντίπαλος της Γαλανόλευκης είναι η Δανία του Αγκε Χαρέιντε, ο οποίος επιθυμεί αντίπαλο μια εκ των Ιρλανδίας ή Β. Ιρλανδίας. Δεν διαθέτει το σύνολο των προηγούμενων δεκαετιών αλλά υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Παίκτες σαν τους Σμάιχελ, Κιάερ, Ερικσεν και Ντόλμπεργκ δεν τους βρίσκεις μαζεμένους σε πολλές ομάδες.
Σε 15 αναμετρήσεις μετράμε μόλις τρεις νίκες, ενώ το πιο πρόσφατο παιχνίδι ήταν ένα φιλικό το 2009 που έληξε 1-1.
Στα μπαράζ συνεχίζουν επίσης οι Σουηδία, Ιρλανδία και Β.Ιρλανδία. Η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη.