Το εθνόσημο του Γιβραλτάρ είναι το περίφημο κόκκινο κάστρο (το φρούριο της χώρας) με το χρυσό κλειδί μπροστά στην πόρτα.

Αυτό το κλειδί κρατούσε χθες ο Βασίλης Τοροσίδης που ξεκλείδωσε το «κάστρο» της άμυνας των φιλοξενουμένων ανοίγοντας το σκορ (32′) και αποβάλλοντας το άγχος που είχε πνίξει αναίτια μέχρι εκείνη τη στιγμή τους διεθνείς μας κόντρα στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του Γιβραλτάρ.

Η Εθνική «έκατσε» αδικαιολόγητα μετά το 1-0 και είχε πολύ κακή αντίδραση μέχρι να έρθει το 2-0. Τελικά όμως επικράτησε άνετα του αδύναμου αντιπάλου της (4-0) και θα μπει την άλλη εβδομάδα στην κληρωτίδα της FIFA για να μάθει την αντίπαλό της στα μπαράζ πρόκρισης για μια θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Κερδίζει χρόνο

Το καλό για την εθνική ομάδα είναι το γεγονός ότι σε έναν μήνα που είναι τα μπαράζ θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση ο πιο επικίνδυνος επιθετικός μας, ο Κώστας Μήτρογλου, που επανέρχεται από τον τραυματισμό του. Χθες, σε μια βραδιά που δεν ήταν στην κατάσταση που θα ήθελε, σημείωσε δύο γκολ σε δύο λεπτά (61′ και 63′), όπου μάλιστα στο δεύτερο οι έλληνες παίκτες έκρυψαν την μπάλα στην ωραιότερη φάση του αγώνα πριν κλείσει το σκορ ο Γιαννιώτας (78′).

Ενα άλλο θετικό είναι ότι απέναντι σε μια εκ των Ιταλίας, Δανίας, Ελβετίας και Κροατίας αποκλείεται οι διεθνείς μας να έχουν τα νωχελικά διαστήματα που είχαν με Κύπρο και Γιβραλτάρ, καθώς η δυναμικότητα και τα ονόματα των αντιπάλων είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Τόσο το 2010 στη Νότια Αφρική όσο και το 2014 στη Βραζιλία, η Εθνική προκρίθηκε μέσω των μπαράζ, οπότε γιατί να μην τριτώσει το καλό; Μάλιστα ο τίτλος του αουτσάιντερ τής ταιριάζει γάντι και ας μην παίζει –είναι η αλήθεια –ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Οι περίπου 13.000 φίλαθλοι χειροκρότησαν θερμά τους διεθνείς στο φινάλε, ενώ νωρίτερα (74′) είχαν αποδοκιμάσει πολύ σωστά τους λίγους που έπαιξαν ξύλο μεταξύ τους! Κάποιοι μάλιστα αποδοκίμασαν και το Γιβραλτάρ στην αρχή, ενώ υπήρξε και επεισόδιο στη Θύρα 7 του Γ. Καραϊσκάκης με αφορμή ένα πανό και συνθήματα που ακούστηκαν κατά του Παναθηναϊκού.

Αδιόρθωτοι…

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (68′ Μανιάτης), Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος (68′ Τζιώλης), Παπαδόπουλος, Ζέκα, Ταχτσίδης, Χριστοδουλόπουλος (74′ Γιαννιώτας), Μάνταλος, Φορτούνης, Μήτρογλου.

Γιβραλτάρ: Ιμπραΐμ, Γκαρσία, Τσιπολίνα, Ολιβέρο, Μπαρνέτ, Μπαρντόν, Γουόκερ, Ερνάντες, Πονς (72′ Γκίλινγκ), Κουμπς (88′ Ρουίζ), Λόπες.