Επίσημο ερώτημα στην καταλανική ηγεσία εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι θα θέσει η ισπανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη σε μία πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλωνίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κάρλες Πουτζντεμόν να δώσει διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, ώστε η ισπανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 ή όχι.«Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Μαδρίτης.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ έχει συμφωνήσει με τον Ραχόι να ξεκινήσει μια διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης το αίτημα του Ραχόι προς τον Πουτζντεμόν, να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία ή όχι, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Πουτζντεμόν δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.

Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, ανέφερε ότι:«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, όπως εξήγησε, προσθέτοντας ότι η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Σύμφωνα με τον Τζ. Τουρούλ η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» και φάνηκε να περνάει σ’ ένα επόμενο στάδιο, αφού μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης», κάτι που ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά και υποστήριξε ότι:«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας», όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλωνία».

«Σας ζητώ να είστε πολιτισμένοι και να είστε δημοκράτες, για μια φορά στη ζωή σας, και να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε την Τετάρτη στο ισπανικό κοινοβούλιο ο καταλανός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας Γκαμπριέλ Ρουφιάν απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο, ο οποίος του απάντησε ότι:«ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

Εν τω μεταξύ «τέχνασμα» χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν ουπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που ορίζει το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλωνία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι η διαμάχη ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την ηγεσία της Καταλωνίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω συνομιλιών προσθέτοντας ότι:«Μία μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας θα ήταν ανεύθυνη. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω συνομιλιών με βάση το κράτος δικαίου και εντός του πλαισίου του ισπανικού Συντάγματος».

«Η Ιταλία θεωρεί πως η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι απαράδεκτη και τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση της έντασης», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Όπως είπεη ιταλική κυβέρνηση, έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης της Μαδρίτης να εγγυηθεί την τάξη και την συνταγματική νομιμότητα και παράλληλα να εγγυηθεί και τoν σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ισπανία.«Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκλησή της για πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης», δήλωσε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συζήτησε την κρίση κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του. Όπως είπε:«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαίρεση και η διάσπαση, για να εξασφαλισθεί η ενότητα και ο σεβασμός του ισπανικού συντάγματος».