Συμφωνία για επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία θα κατευθυνθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Eurobank με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος COSME. Με τη χρηματοδότηση αυτή το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων προς πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται πλέον συνολικά σε 260 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα COSME, το οποίο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ, αφορά την περίοδο 2014 – 2020 και έχει στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με ειδική έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το χρηματοοικονομικό εργαλείο εχει τη μορφή μηχανισμού εγγύησης χρηματοδοτήσεων (CosmeLoan Guarantee Facility) και μέσω εγγυήσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο αυτά να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος COSME υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2016 η αρχική συμφωνία ΕΤαΕ – Eurobank ύψους 130 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για χρηματοδοτήσεις σε 1.370 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Eurobank θα εξακολουθήσει να παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις σε πάγια ή και άυλα περιουσιακά στοιχεία, με μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων, προσφέροντας επιπλέον προνομιακούς όρους τιμολόγησης.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων καθίσταται δυνατή χάρη στην εγγύηση που παρέχεται από το COSME και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σxεδίου για την Ευρώπη. Ο σκοπός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων είναι να συμβάλλει στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εξασφαλίζει αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.