Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας για τις κάλπες της Κεντροαριστεράς, οι υποψήφιοι αρχηγοί συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος πλέον κυλάει γρήγορα και οι πολιτικές θέσεις δεν μπορούν να καλύπτονται από τα διαδικαστικά. «Η πολιτική έχει πλέον τον πρώτο λόγο», είναι το μήνυμα που καταγράφεται σε όλα τα επιτελεία –στα απόνερα και της διχογνωμίας ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Στη βάση αυτή, άλλωστε, ο Γιάννης Μανιάτης έσπευσε πρώτος χθες να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, διεκδικώντας ζωτικό χώρο σε μια προεκλογική εκστρατεία που έχει πλέον ημερομηνία λήξης.
Μέσα στο νέο κλίμα που αναγκαστικά διαμορφώνεται, η Φώφη Γεννηματά επικεντρώθηκε από την Κρήτη στην ανάδειξη της προοδευτικής ατζέντας της παράταξης, αναδεικνύοντας τις θέσεις της για την αντιπολίτευση που θα ασκήσει ως αρχηγός του Νέου Φορέα και ανατρέχοντας, παράλληλα, στην ιστορική διαδρομή της παράταξης. Η Κρήτη, άλλωστε, αποτελούσε για χρόνια προνομιακή περιοχή για το ΠΑΣΟΚ. «Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γιατί στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Το Κίνημά μας, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, γεννήθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα. Αυτός είναι ο στόχος μας: να γίνουμε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσοντας το «σχέδιο Ελλάδα» και ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. «Ζητώ εντολή ανατροπής του ζοφερού πολιτικού σκηνικού που βαλτώνει μέσα στον διπλό συντηρητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Εγγυώμαι ότιενωμένοι θα φτάσουμε στη νίκη, στην πραγματική ελπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ανοιγμα» στον Βενιζέλο. Η ομόφωνη εκλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου στη θέση του εισηγητή για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου –θέση πολύ τιμητική, καθώς ο Βενιζέλος αναλαμβάνει την προετοιμασία και την παρουσίαση της αντίστοιχης έκθεσης για καθένα από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης –στάθηκε αφορμή για «άνοιγμα» της Φώφης Γεννηματά προς την πλευρά του πρώην προέδρου. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο ως πολιτική προσωπικότητα όσο και ως νομικός δάσκαλος, διακρίνεται για την προσήλωσή του στις αρχές του κράτους δικαίου και στην προάσπιση των ελευθεριών του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι βέβαιο ότι η μεγάλη εμπειρία και το ακαδημαϊκό του κύρος συνιστούν τα καλύτερα διαπιστευτήρια για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων του» αναφέρει το μήνυμα Γεννηματά. Η στήριξη του Βενιζέλου, ο οποίος πολλές φορές έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για την πορεία του χώρου, θεωρείται «κλειδί» για την εξέλιξη των εκλογών.
Χαμηλοί τόνοι Καμίνη. Η αλλαγή προτεραιοτήτων για όλους τους υποψηφίους διαφάνηκε και από τις χθεσινές παρεμβάσεις του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος κράτησε χαμηλούς τόνους όταν ρωτήθηκε για τη θέση της ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χωρίς να δώσει συνέχεια στην κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά. «Το σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε. Οσοι το ψήφισαν αξίζουν το ευχαριστώ μας» σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, περιοδεύοντας στην Ηπειρο, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει η ενότητα της σιωπής και των κλειστών κομματικών συστημάτων και υπάρχει και η ενότητα που σφυρηλατείται μέσα από διάλογο ανοιχτό στην κοινωνία, στη βάση αρχών και αξιών». Οι προηγούμενες δηλώσεις του, παρ’ όλα αυτά, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βασίλη Κεγκέρογλου. «Τον Γιώργο Καμίνη τον εκτιμώ απεριόριστα, αλλά χθες έπεσα από τα σύννεφα. Δεν σηκώνει το τηλέφωνο να πάρει τη Γεννηματά ή εμένα, να ρωτήσει» ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιβεβαιώνοντας την ενόχληση που επικρατεί στο στρατόπεδο Γεννηματά για τα λεγόμενα Καμίνη.
Μετά την ψήφιση της ταυτότητας φύλου, εξάλλου, και στελέχη του Ποταμιού σχολιάζουν δηκτικά τη στάση της ΔΗΣΥ και –κυρίως –τις απουσίες των βουλευτών από τα έδρανα την ώρα της ψηφοφορίας. «Ο προοδευτικός μεσαίος χώρος δίνει το στίγμα του με την παρουσία του και όχι με την απουσία του στα κρίσιμα ζητήματα. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε λογικές Ποντίου Πιλάτου» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, επισημαίνοντας πως «το “παρών” στο άρθρο 3, που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου, ήταν σαν να λες “παρών” σε όλο το νομοσχέδιο».
Το σχέδιο του Μανιάτη. Ο Γιάννης Μανιάτης, εγκαινιάζοντας μια προγραμματική καμπάνια, παρουσίασε χθες το σχέδιό του για μια «παραγωγική Ελλάδα». Αναφέρθηκε σε τέσσερις πηγές εθνικού πλούτου που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα: την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, της δημόσιας περιουσίας, των δυνατοτήτων των πανεπιστημίων της χώρας και το επιτελικό κράτος. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις εκλογές για τον Νέο Φορέα, τόνισε ότι η «νέα παράταξη χρειάζεται και μια νέα ηγεσία», αφού «η σημερινή δεν μπορεί να οδηγήσει τον χώρο πέρα από το 7%» –αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τη Φώφη Γεννηματά.
Πυρά από Ανδρουλάκη. Στην κυβέρνηση επιτέθηκε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Η κυβέρνηση κρύβει σκελετούς στην ντουλάπα της και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι ένα ακόμη τέχνασμα. Το ΔΝΤ βλέπει αυτό που η κυβέρνηση αρνείται να δει: πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και γι’ αυτό μέχρι το 2022 τα έσοδα από φόρους θα μειώνονται δραματικά» δήλωσε ο ευρωβουλευτής, επιστρέφοντας χθες από τις Βρυξέλλες για έναν νέο κύκλο προεκλογικών περιοδειών.