Κανείς απ’ όσους προσπάθησαν να γράψουν την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν τόλμησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το ποδόσφαιρο ως άθλημα και το Μουντιάλ ως διοργάνωση με την κοινωνία.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αγώνες, αποτελέσματα, προκρίσεις, τίτλοι. Είναι όμως και η πατίνα πάνω στην οποία έχει γραφεί η ιστορία του σύγχρονου κόσμου, από τον Μάιο του 1928, όταν αποφασίστηκε η θέσπιση της διοργάνωσης, μέχρι τις μέρες μας.
Κοινωνικές αναταραχές, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, δικτατορίες, πολιτικές κρίσεις, οικονομικά κραχ, όλα ήταν και παραμένουν συνδεδεμένα με τη δημοφιλέστερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου.
Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε επίσημα στις 12 Μαρτίου 2015, στην πόλη Ντίλι, την πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ, με τη σέντρα του πρώτου αγώνα των προκριματικών ανάμεσα στο Ανατολικό Τιμόρ και τη Μογγολία και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου 2018 στη Μόσχα.
Στη διάρκεια της προκριματικής φάσης, που ολοκληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου με τα παιχνίδια μπαράζ, προστέθηκαν νέες σελίδες στην πολύτομη ιστορία της διοργάνωσης, που θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τις επόμενες γενιές όχι μόνο για αθλητικές αλλά και πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικές αναλύσεις και διαπιστώσεις.
Σιωπή για τον νεκρό βασιλιά
Στις 13 Οκτωβρίου 2016 πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ταϊλάνδης, ο Μπουμιντόλ Αντουλιαντέι. Εναν μήνα αργότερα η Ταϊλάνδη θα υποδεχόταν την Αυστραλία στην Μπανγκόκ και η ομοσπονδία της ζήτησε από τους αυστραλούς φιλάθλους που θα παρακολουθούσαν το παιχνίδι να μην επιδοκιμάσουν και να μη φωνάξουν συνθήματα υπέρ της ομάδας τους σε ένδειξη σεβασμού για τον θάνατο του Βασιλιά. Στη συνέχεια ζήτησε από τους φιλάθλους να φορέσουν μαύρα, λευκά ή γκρι ρούχα και να μη φέρουν μαζί τους μπάνερ με συνθήματα ή ντραμς. Τελικά, δύο ημέρες πριν από το ματς ανακλήθηκαν οι απαγορεύσεις, αλλά οι συστάσεις παρέμειναν.
Καλώς ήρθατε, Κόσοβο και Γιβραλτάρ
Στις 13 Μαΐου τα μέλη της ολομέλειας της FIFA πήραν μια ιστορική απόφαση στην Πόλη του Μεξικού. Ανακήρυξαν το Κόσοβο και το Γιβραλτάρ 210ο και 211ο μέλος αντίστοιχα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, επιτρέποντάς τους να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή των Σέρβων, που εξακολουθούν να θεωρούν παράνομη την απόφαση, όπως φυσικά και τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.
Η οργή τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη με την πρόσφατη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στους Καταλανούς, καθώς θεωρεί παράνομη οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, σε αντίθεση με ό,τι συνεβη με την περίπτωση του Κοσόβου.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 το Κόσοβο έγραψε ιστορία αντιμετωπίζοντας τη Φινλανδία στο Τούρκου, με τον Μπερίσα να σημειώνει το πρώτο γκολ των Κοσοβάρων, οι οποίοι απέσπασαν τον πρώτο τους βαθμό. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα η FIFA είχε ανάψει το πράσινο φως επιτρέποντας τη συμμετοχή στη νεοσύστατη εθνική ομάδα παικτών με ρίζες από το Κόσοβο, που όμως είχαν αγωνιστεί σε άλλες εθνικές, όπως ο σκόρερ Μπερίσα ο οποίος είχε 19 συμμετοχές με τη Νορβηγία.
Το Γιβραλτάρ χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το Διαιτητικό Δικαστήριο για να ξεφύγει από τα πολιτικά παιχνίδια της Ισπανίας που το θεωρεί ακόμα κτήση της. Το ιστορικό πρώτο της παιχνίδι το έδωσε με την Εθνική Ελλάδας σε πορτογαλικό έδαφος και ηττήθηκε με 4-1.
Η Ισλανδία είναι της μόδας
Το ποδόσφαιρο μαθαίνει στον κόσμο γεωγραφία. Ξεκίνησε με το Euro 2016 όταν οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την Ισλανδία και τους κατοίκους της μετά την εκπληκτική εμφάνιση της εθνικής τους ομάδας, αλλά και της παρουσίας σχεδόν του μισού πληθυσμού της νησιωτικής χώρας στη Γαλλία. Θα συνεχιστεί με το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, όταν και ο υπόλοιπος κόσμος θα μάθει πως η Ισλανδία είναι η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα, μόλις 340.000 ψυχές, που θα συμμετάσχει στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Η ισλανδική κραυγή θα γίνει και πάλι viral, ενώ οι Ρώσοι θα τρίβουν τα χέρια τους με την κάθοδο των ψαράδων.
Οι Φαραώ και το τάμα του Ελ Χανταρί
Τις δόξες που γνώρισε η Πλατεία Ταχρίρ όταν ο Μοχάμεντ Σάλαχ πέτυχε το γκολ που έστειλε την Αίγυπτο στο Μουντιάλ ύστερα από 28 χρόνια δεν τις γνώρισε ούτε την περίοδο της Αραβικής Ανοιξης. Η σκηνή που ο παππούς καταρρέει από τη συγκίνηση για την πρόκριση των Φαραώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι χαρακτηριστική της δύναμης που κρύβει αυτό το μαγικό παιχνίδι με την μπάλα. «Πρώτη φορά νιώσαμε τόση χαρά, τέτοιο δέσιμο μεταξύ μας» έλεγαν στους δημοσιογράφους του ξένου Τύπου οι πολίτες της Αιγύπτου. Ο Σάλαχ έγινε λαϊκός ήρωας και το δημοτικό σχολείο όπου φοίτησε, στην πόλη Μπασγιούν, φέρει πλέον το όνομά του. Ο αρχηγός Ελ Χανταρί θα μπορεί τώρα να σκεφτεί την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, μετά φυσικά το Μουντιάλ, όταν θα είναι πλέον 45 ετών και θα έχει σπάσει το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη που έχει αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ελ Χανταρί είχε κάνει τάμα πως θα έπαιζε μπάλα μέχρι να πάει η Αίγυπτος στο Μουντιάλ.
Ο «ράφτης» του Παναμά
Ποιος να το περίμενε. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών στον Παναμά, η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής πήρε την εκδίκησή της με μια μπάλα. Ενα γκολ-φάντασμα στη νίκη της επί της Κόστα Ρίκα πέταξε έξω τους Αμερικανούς από τα τελικά του Μουντιάλ, από το οποίο θα απουσιάσουν για πρώτη φορά από το 1986. Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά και καλός φίλος της CIA Μανουέλ Νοριέγκα θα στριφογυρίζει στον τάφο του.
Τα χάλασαν στη ωτογραφία
Μπορεί οι Ουαλοί να μην προκρίθηκαν στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά θα τους θυμόμαστε για τις πιο γελοίες φωτογραφίσεις της ομάδας τους. Τέσσερις όρθιοι και επτά καθιστοί. «Η χειρότερη φωτογραφία ομάδας στην ιστορία» έγραφε η Wales Online και δεν είχε άδικο.
ΔΕΝ ΗΡΘΕ Το γκολ που ΘΑ νωΝΕ τη Συρία
Το δοκάρι έβαλε τελεία στη συγκλονιστικότερη ιστορία των προκριματικών. Στη δίνη του επτάχρονου εμφύλιου πολέμου της Συρίας, μια χούφτα παίκτες με βαθιές αντιθέσεις μεταξύ τους αλλά κάτω από την ίδια σημαία, πλησίασαν το θαύμα της πρόκρισης. Διχασμένη ομάδα, με τους μισούς παίκτες να υποστηρίζουν το καθεστώς του Ασαντ και τους άλλους μισούς να δηλώνουν αντικαθεστωτικοί, χωρίς φυσική έδρα – έπαιζε στη Μαλαισία – έφτασε μέχρι τα πλέι οφ της ασιατικής ζώνης και αποκλείστηκε από την Αυστραλία με ένα γκολ του Κέιχιλ, δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί και η παράταση. Στην τελευταία προσπάθεια, ένα φάουλ-κεραυνός του αντικαθεστωτικού Αλ Σόμαχ, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι απογοητεύοντας αυτούς που πίστευαν πως η πρώτη συμμετοχή της Συρίας σε Μουντιάλ θα ήταν μια ευκαιρία για την επίλυση της εσωτερικής διαμάχης της χώρας.
Με ραψωδία ο Μέσι σφράγισε το εισιτήριο
10 Οκτωβρίου 2017: η μεγαλύτερη νύχτα ενός μύθου που γράφτηκε με κεφαλαία γράμματα: MESSI. Στις κορυφές των Ανδεων, στη φωλιά του Ολυμπιακού Σταδίου Αταουάλπα, συντροφιά με τους κόνδορες και τη φήμη του, ο Λιονέλ Μέσι σφυρηλάτησε τον μύθο του με τρία δυνατά χτυπήματα. Τρεις αφορισμοί στους πιστούς τού Μαραντόνα που τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν. Η συνέχεια στα γήπεδα της Ρωσίας δεν θα είναι απλά ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά μια μάχη στην κορυφή του Ολύμπου ανάμεσα στις δύο θεότητες των Αργεντινών.