Το βράδυ της Τετάρτης στο Καμπ Νου η ατμόσφαιρα θα είναι έτσι και αλλιώς ιδιαίτερη. Καθώς ο αγώνας της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό θα είναι το πρώτο παιχνίδι των Καταλανών με κόσμο στο γήπεδό τους μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Ωστόσο, θα έχει και ακόμα μια ιδιαιτερότητα, καθώς στον πάγκο της αντιπάλου των πρωταθλητών Ελλάδας θα κάθεται ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με ορισμένες από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού και λατρεύτηκε από τον κόσμο περισσότερο ίσως από κάθε άλλο ξένο προπονητή στην ιστορία του πειραϊκού συλλόγου.

Αυτή η πρώτη κόντρα του Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό είναι λογικό να ξυπνάει μνήμες.

«Ξεχωριστή στιγμή για όλους όσοι ζήσαμε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο πάνω από όλα και εξαιρετικό προπονητή» λέει στα «ΝΕΑ» ένας εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στην ιστορία του Ολυμπιακού, ο Αντώνης Νικοπολίδης, που έζησε τον ισπανό τεχνικό τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη (τον πρώτο χρόνο) θητεία του στον Πειραιά.

«Θεωρώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Ερνέστο είναι ένας προπονητής που, παρότι δεν ξεκίνησε με θετικό αποτέλεσμα αφού ήρθε ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε μέσα από τη συνολική δουλειά του να κερδίσει τον κόσμο, τους παίκτες του και τη διοίκηση. Σε μια ομάδα που ζει και αναπνέει για τα καλά αποτελέσματα, αυτή η επιτυχία του Ερνέστο ήταν ένα θαύμα» λέει ο Αντώνης Νικοπολίδης που είχε αποκτήσει ιδιαίτερη σχέση με τον ισπανό τεχνικό κρατώντας επαφή μέχρι και σήμερα.

Εχει τον τρόπο του

«Αυτό που εκτιμούσες από την πρώτη στιγμή πάνω του ήταν ο τρόπος με τον οποίο σε προσέγγιζε και φυσικά η ειλικρίνειά του με την οποία μας είχε κερδίσει όλους. Υπήρχε η αίσθηση της δικαιοσύνης και αυτό ήταν ό,τι καλύτερο, ενώ τον παραδέχομαι γιατί δεν άλλαξε τη φιλοσοφία και τις αρχές του, που ήταν να δημιουργήσει μια ομάδα κυριαρχίας με επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο, χωρίς να τα θυσιάζει αυτά για το αποτέλεσμα. Απλά κάποια στιγμή αργότερα κατάλαβε ότι χρειάζεται και η σκοπιμότητα για το αποτέλεσμα και αυτό νομίζω θα τον βοηθήσει και στην Μπαρτσελόνα» συνεχίζει ο Αντώνης Νικοπολίδης, που ήταν από τους πρώτους που του είχε κάνει αφιέρωση στα ισπανικά στο twitter γράφοντάς του «Βuena suerte Ernesto», δηλαδή «καλή τύχη Ερνέστο» όταν ο τελευταίος ανακοινώθηκε από την Μπαρτσελόνα.

«Το άξιζε πέρα για πέρα και το πίστευα ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Πήγε σε ένα κορυφαίο κλαμπ που νομίζω θα του ταιριάξει απόλυτα και στη φιλοσοφία του για το όμορφο θέαμα που θέλει να προσφέρουν οι ομάδες του.

Δεν θα ξεχάσω ακόμα και όταν εγώ είχα σταματήσει, ο Ολυμπιακός επί των ημερών του έκανε ίσως τα καλύτερα εκτός έδρας παιχνίδια του με την Αρσεναλ και την Ντόρμουντ παρά τις άδικες ήττες. Είχε παίξει εκπληκτικό ποδόσφαιρο».

«Κύριος»

Το παιχνίδι που είχε μείνει φυσικά στη μνήμη του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ο αξέχαστος τελικός Κυπέλλου με την ΑΕΚ (4-4 ύστερα από παράταση και 15-14 στα πέναλτι ο Ολυμπιακός, με τον Νικοπολίδη να αποκρούει το προτελευταίο πέναλτι και να ευστοχεί στο τελευταίο!).

«Απίστευτο παιχνίδι με τρομερά συναισθήματα για όλους μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων και προπονητών καθώς η ΑΕΚ είχε τον Μπάγεβιτς. Με το που τελείωσε το θρίλερ, με πλησίασε ο Ερνέστο και μου είπε: “Αντώνη, δεν γνώριζα ότι ξέρεις να χτυπάς τόσο καλά πέναλτι”. Είναι ένας κύριος που δεν τον ξεχνάμε ποτέ».