Το τελευταίο δίμηνο του έτους ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή. Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και επιχειρήσεις φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί σε σκοτωμένες τιμές καθώς ήδη ο νόμος έχει αλλάξει και προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Η πρεμιέρα καθυστερεί δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική υπουργική απόφαση. Το Μνημόνιο όμως είναι αμείλικτο και δεν σηκώνει αναβολές. Επιτάσσει αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου με παράλληλη στενή παρακολούθηση και εντοπισμό όλων των οικονομικών τους συναλλαγών. Το σύστημα θα λειτουργεί ως ο Μεγάλος Αδελφός που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και με τον Τειρεσία την οικονομική καθημερινότητα 3,85 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου.
Ετσι, οι φορολογικές Αρχές θα διαμορφώσουν για κάθε οφειλέτη μια πλήρη εικόνα συναλλακτικής συμπεριφοράς και θα επιλέγουν τα πιο κατάλληλα μέτρα άμεσης είσπραξης των χρεών τους ακόμη κι αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
ΣΤΕΝΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μια ανάσα από το όριο των 100 δισ. ευρώ, η Εφορία ετοιμάζει επίθεση σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου για να βάλει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Αλλωστε το μπαράζ κατασχέσεων σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που τρέχουν αποδίδουν. Από την αρχή του έτους έχουν εισπραχθεί πάνω από 3,1 δισ. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τον επόμενο μήνα ο κλοιός θα σφίξει ακόμη περισσότερο γύρω από 1,7 εκατ. οφειλέτες που απειλούνται με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων και έχουν εμπλακεί στη δίνη των κατασχέσεων. Τη χαριστική βολή θα επιφέρουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες.
Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια αναπροσαρμογή, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων στις εμπορικές αξίες περιμένουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Πιτσιλή να υπογράψουν την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη νέα διαδικασία.
Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία –κυρίως μεγάλων οφειλετών –ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε ως ασπίδα και απέτρεπε τα κοράκια να χτυπήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα των φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν. Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και με διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο οι κατασχέσεις και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τη διάταξη, «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα».
Η απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα στις εμπορικές αξίες αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Με την ενεργοποίηση της νέας διάταξης όποιο ακίνητο κατάσχεται για χρέη προς το Δημόσιο θα βγαίνει σε πλειστηριασμό στην εμπορική τιμή που θα καθορίζεται από πιστοποιημένους εκτιμητές.
ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 500. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ένα μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων από τη φορολογική Διοίκηση καθώς έχει συσσωρευτεί σημαντικό στοκ κατασχεμένων ακινήτων από οφειλέτες του Δημοσίου. Επίσης αναμένεται να τρέξει και η διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η διενέργειά τους, όπως γίνεται σήμερα με τους πλειστηριασμούς που πραγματοποιούνται στα ειρηνοδικεία.
Στη φορολογική Διοίκηση εκτιμούν ότι με τον νέο τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές και θα ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.
Αν και η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ, οι φορολογικές Αρχές δεν εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου. Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων γίνονται σήμερα για φορολογούμενους που χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία. Τώρα όμως αυτά τα ακίνητα θα βγαίνουν ευκολότερα στο σφυρί.