«Βοήθεια, μας σκοτώνουν!». Ο στενός συνεργάτης του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ακούστηκε να φωνάζει έντρομος χθες λίγο μετά τις επτά το απόγευμα μέσα από το διώροφο νεοκλασικό της οδού Ασκληπιού 154. Ο γνωστός ποινικολόγος είχε μόλις πέσει νεκρός στο γραφείο του πυροβολημένος εν ψυχρώ από δύο άτομα που είχαν εισέλθει στον χώρο προσποιούμενα τους πελάτες. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η δολοφονία ήταν προμελετημένη, καθώς οι εκτελεστές είχαν κλείσει από μέρες ραντεβού με τον δικηγόρο. Αφού χτύπησαν το κουδούνι περίπου στις εξίμισι το απόγευμα, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος άνοιξε την πόρτα και τους υποδέχτηκε με τον συνεργάτη του. Οι τέσσερις άνδρες κατευθύνθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων, όμως οι δύο δράστες ζήτησαν, μιλώντας σε σπαστά ελληνικά, να δουν ιδιαιτέρως τον Ζαφειρόπουλο. Ο συνεργάτης του αποσύρθηκε σε διπλανό γραφείο. Το επόμενο που άκουσε ήταν φωνές και στη συνέχεια δύο πυροβολισμούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η μια σφαίρα βρήκε τον εκλιπόντα στο στομάχι ενώ η άλλη είχε στόχο το κεφάλι του. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έπεσε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ. Σε κατάσταση σοκ ο συνεργάτης του άρχισε να καλεί σε βοήθεια, ενώ στη συνέχεια ειδοποίησε την Αστυνομία, στην οποία έδωσε αναλυτική κατάθεση και περιγραφή των δραστών που χαρακτηρίστηκαν ως ο «ψηλός» και ο «κοντός». Γείτονας που διατηρεί κατάστημα απέναντι από το γραφείο του δικηγόρου ανέφερε στους αστυνομικούς ότι δεν άκουσε ήχους πυροβολισμών, γεγονός που δείχνει ότι οι εκτελεστές ενδέχεται να χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρα. Ο ίδιος άκουσε όμως, όπως είπε, μια γυναίκα να φωνάζει βοήθεια. Σημειώνεται ότι η εν ψυχρώ δολοφονία διεπράχθη σε μια περιοχή που φρουρείται καλά, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι οικίες του Κάρολου Παπούλια και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στον τόπο του εγκλήματος κατέφτασαν συντετριμμένοι η σύζυγος και ο 23χρονος γιος τού δολοφονηθέντος, όπως επίσης και ο αδελφός του Γρηγόρης, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου. Γείτονες και φίλοι του ποινικολόγου κατέκλυσαν τον δρόμο έξω από το γραφείο και έκαναν λόγο για έναν αγαπητό άνθρωπο που δεν είχε προβλήματα με κανέναν. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και ο ίδιος είχε αναπτύξει μακρά συνδικαλιστική δράση ως μέλος και αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ. Οταν στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ο χώρος αποκλείστηκε και ξεκίνησαν οι έρευνες για τους ένοπλους δράστες. Στόχος ήταν ο εντοπισμός ενδεχόμενων στοιχείων, όπως γενετικού υλικού ή αποτυπωμάτων των δολοφόνων. Από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο των αστυνομικών μπήκαν τόσο οι κάμερες ρύθμισης της κυκλοφορίας όσο και οι κάμερες των καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή, με στόχο να… ακολουθήσουν μέσα από τις καταγραφές τους το δρομολόγιο που επέλεξαν οι δύο εκτελεστές φεύγοντας από το γραφείο του άτυχου δικηγόρου.

Παρότι την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στο γραφείο του εκλιπόντος έφτασαν από την πρώτη στιγμή και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοιχτά, ακόμη κι αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα οργανωμένο έγκλημα το οποίο είχε σχεδιαστεί λεπτομερώς, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η στυγερή δολοφονία να είναι εκτέλεση συμβολαίου θανάτου.

Τα κίνητρα της εν ψυχρώ δολοφονίας παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστα. Οι αστυνομικοί ξεσκονίζουν το πελατολόγιο του ποινικολόγου, τα ραντεβού και τις επικοινωνίες του, καθώς και τις υποθέσεις που είχε αναλάβει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, εστιάζοντας κυρίως σε αυτές που χειριζόταν το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η πιθανότητα ο άτυχος δικηγόρος να είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του ή να είχε δεχθεί απειλές.