Aξιοποιήσιμο υλικό από τουλάχιστον δυο κάμερες που κατέγραψαν τους δράστες της στυγνής δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία. Η μία ανήκει σε υποκατάστημα τράπεζας και «έπιασε» τους δολοφόνους λίγο πριν μπουν στο γραφείο του δικηγόρου, ενώ η άλλη κάμερα είναι τοποθετημένη σε εμπορικό κατάστημα και φέρεται να κάλυψε τη διαφυγή τους.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 30 έως 40 χρόνων. Ο πρώτος έχει ύψος περίπου 1,80 μ., είναι αδύνατος, μελαχρινός με κοντά σκούρα μαλλιά, ενώ ο δεύτερος έχει ύψος περίπου 1,70 μ., είναι επίσης αδύνατος με κοντά σκούρα μαλλιά και έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα. Οι Αρχές Ασφάλειας λαμβάνουν υπόψη τους και την παράμετρο οι δράστες να έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές στην εμφάνισή τους.

Οι εκτελεστές δεν φορούσαν γάντια και άφησαν πίσω τους σημαντικό αριθμό δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ ερευνάται και η πιθανότατα να έχουν αφήσει βιολογικό υλικό.

Η μέθοδος και ο άνετος τρόπος που κινήθηκαν οι δράστες, πριν καταφέρουν το δολοφονικό πλήγμα, προκαλούν έντονο προβληματισμό στις Αρχές και τις οδηγεί σε διάφορες εκτιμήσεις για το προφίλ τους.

Το γεγονός ότι άφησαν τόσα ίχνη κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι πρόκειται για «άφθαρτα πρόσωπα», τα οποία δεν έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές, δεν είναι σεσημασμένα και δεν έχουν «χαρτογραφηθεί» σε λίστες υπόπτων. Η μέθοδος δράσης, η αδιαφορία που έδειξαν, αν και επαγγελματίες, για τα στοιχεία που θα άφηναν οδηγεί τις Αρχές στην εκτίμηση ότι άλλοι κίνησαν τα νήματα της δολοφονίας, άλλοι βρίσκονται ως ηθικοί αυτουργοί στην κορυφή της πυραμίδας και οι δυο δράστες αποτελούσαν απλώς τον εκτελεστικό βραχίονα που ανέλαβε την εκτέλεση του σχεδίου. Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι πιστολέρο, που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, να ταξίδεψαν στην Αθήνα με σκοπό να διαπράξουν τη δολοφονία και στη συνέχεια να διέφυγαν στο εξωτερικό.

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, οι έρευνες της Ασφάλειας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα.

Φύλλο και φτερό κινητά και λάπτοπ

Ηδη έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια τα κινητά τηλέφωνα και τα λάπτοπ του ποινικολόγου ώστε να εξεταστούν η αλληλογραφία του και μηνύματα που ενδεχομένως είχε λάβει. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί «σαρώνουν» τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες στην προσπάθεια να εντοπίσουν τηλεφωνικούς αριθμούς οι οποίοι μπορούν να τους οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών της δολοφονίας.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται επίσης το πελατολόγιο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, υποθέσεις που έχει χειριστεί, καθώς και σημειώσεις του με στόχο να εντοπίσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Ηδη οι Αρχές έχουν αρχίσει να σχηματίζουν έναν «χάρτη» με κομβικά σημεία, στα οποία θα επικεντρωθούν οι έρευνες.

Λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης και των διαστάσεων που μπορεί να προσλάβει, οι πληροφορίες για τις πορεία των ερευνών δίνονται με το σταγονόμετρο.

Προς το παρόν, όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Την υπόθεση χειρίζεται μεν το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, αλλά ενημερώνεται συνεχώς και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Παρότι οι πληροφορίες συγκλίνουν στην κατεύθυνση η δολοφονία να έχει ποινικό χαρακτήρα λόγω του ονόματος και της πολιτικής δραστηριότητας που ανέπτυσσε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, δεν έχει ακόμη αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η δολοφονία να αποτελεί πράξη τρομοκρατίας.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη αυτά τα ενδεχόμενα, οι Αρχές κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να συλλέξουν όσο πιο πολλά στοιχεία μπορούν για ακριβείς περιγραφές, ενώ έχουν πυκνώσει οι έρευνες σε αεροδρόμια και σε άλλες πύλες εξόδου της χώρας. Ο συνεργάτης του ποινικολόγου, ένας 32χρονος ασκούμενος δικηγόρος, ο οποίος έμεινε αρκετή ώρα με τους αστυνομικούς, αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση τις επόμενες ημέρες.

Το σκηνικό της εκτέλεσης

Από τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Αρχές Ασφάλειας, το σκηνικό της εκτέλεσης στήθηκε ως εξης:

Οι δυο δράστες παρουσιάστηκαν στο ραντεβού ως νέοι πελάτες για να συζητήσουν δήθεν υπόθεσή τους, εγκλωβίζοντας τον ποινικολόγο. Ο 32χρονος συνεργάτης του –πρόσωπο-κλειδί καθώς ήταν στο γραφείο την ώρα του μοιραίου ραντεβού –είπε στην Ασφάλεια ότι δεν τους γνώριζε και δεν τους είχε ξαναδεί.

Οι «πελάτες» χτύπησαν κανονικά το κουδούνι στο νεοκλασικό της οδού Ασκληπιού και την πόρτα τους άνοιξε ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος είναι ασκούμενος δικηγόρος. Περίμεναν για τουλάχιστον μισή ώρα στην αίθουσα αναμονής και στη συνέχεια οι τέσσερις άνδρες –δηλαδή οι δράστες, ο δικηγόρος και ο συνεργάτης του –μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων. Συζήτησαν για λίγο ώσπου οι δράστες ζήτησαν από τον 32χρονο να αποχωρήσει για να μιλήσουν ιδιαιτέρως με τον δικηγόρο. Η «συζήτηση» κράτησε περίπου δέκα λεπτά μέχρι που ακούσθηκε πυροβολισμός. Ο συνεργάτης έτρεξε αμέσως στην αίθουσα συσκέψεων και αντίκρισε τον δικηγόρο πεσμένο αιμόφυρτο, ενώ οι δράστες είχαν διαφύγει. Το πλήγμα στο στήθος του δικηγόρου ήταν καίριο και ο θάνατος ακαριαίος.

Ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες κατά την εξέτασή του στην Ασφάλεια όντας σε κατάσταση σοκ. Θα κληθεί ξανά για εξέταση και θα γίνουν λεπτομερέστατες ερωτήσεις για τη χροιά της φωνής των δραστών, για τυχόν ιδιωματισμούς στην ομιλία τους, αλλά και για τις υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί ο δικηγόρος, καθώς η παραμικρή πληροφορία θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία των ερευνών.

Στην Ασφάλεια θα κληθούν ακόμη και πρώην συνεργάτες του δικηγόρου, όπως επίσης και πρόσωπα που τον γνώριζαν, προκειμένου να συλλεχθεί υλικό για ενδεχόμενους ηθικούς αυτουργούς.

Η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους πρώην συνεργάτες, τους φίλους και του συναδέλφους του εκλιπόντος.

Ολοι ανέφεραν ότι δεν είχε λόγους να φοβάται και ότι δεν έπαιρνε προφυλάξεις ασφάλειας. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε πρώην συνεργάτης του: «Δεν μας είχε δείξει ότι διέτρεχε κάποιον κίνδυνο. Κυκλοφορούσε με τη μηχανή του, χωρίς καν να έχει σωματοφύλακες».