Σοκ προκάλεσε στον νομικό κόσμο της χώρας η είδηση της δολοφονίας του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν διακεκριμένος ποινικολόγος, αγαπητός στους συναδέλφους του, με καθημερινή παρουσία στα ποινικά ακροατήρια. Η δημοσιοποίηση της είδησης έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τον γύρο των δικηγορικών γραφείων της Αθήνας –παγωμένοι οι δικηγόροι άκουγαν ο ένας από τον άλλον για τη δολοφονία του συναδέλφου τους.

Το θύμα προερχόταν από μια οικογένεια με παράδοση στον χώρο της δικηγορίας. Ο πατέρας του Eπαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ ο αδερφός του Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος είχε διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στον συνδικαλισμό και είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΣΑ, ενώ στις επικείμενες εκλογές είχε αποφασίσει να μη λάβει μέρος για τη διεκδίκηση της προεδρίας του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε αναλάβει την υπεράσπιση κατηγορουμένων σε υποθέσεις που ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Επιχειρηματίες όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος έχει εμπλακεί ποινικά σε υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, είχαν επιλέξει ως υπερασπιστή τους τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει και δεκάδες άλλες σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με κατηγορουμένους από τις εταιρείας Energa – Hellas Power, αλλά και αυτή με τα δομημένα ομόλογα, όπου μόλις προχθές έπεσε, ύστερα από πολύμηνη διαδικασία, η αυλαία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Πρόσφατα μάλιστα είχε υπερασπιστεί, στη μήνυση που είχε υποβάλει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, τον επικεφαλής του Ομίλου Παραπολιτικά Γιάννη Κουρτάκη στο Αυτόφωρο Δικαστήριο της Αθήνας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός αναφέρει: «Καταδικάζω την άνανδρη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ενός εξέχοντος συναδέλφου με σημαντική και πολυετή προσφορά στη κοινωνία, στη νομική επιστήμη, στο δικηγορικό σώμα και στα συνδικαλιστικά δρώμενα του συλλόγου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά με αγανάκτηση διαπιστώνουμε την έλλειψη επαρκούς προστασίας του έλληνα πολίτη που γίνεται θύμα δολοφονικών ενεργειών σε κεντρικότητα σημεία της Αθήνας. Είναι βέβαιο ότι οι δικηγόροι μετά το τραγικό αυτό συμβάν δεν θα καμφθούν από παρόμοιες ενέργειες και όπως πάντα θα δίνουν το καθημερινό τους “παρών” για τη προστασία της Δημοκρατίας. Βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλησμόνητου Μιχάλη».