«Από σπόντα μπήκε στη Βουλή η Γεωργία Γεννιά» δήλωνε με κακεντρέχεια την επομένη της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου πρωτοκλασάτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη στάση της «αντάρτισσας» συναδέλφου του σε «πηγαδάκι» που είχε στηθεί στο καφενείο της Βουλής. Ο ίδιος με δηκτικό τρόπο θύμιζε ότι η Γεννιά δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς ούτε το 2012 ούτε τον Ιανουάριο του 2015, τονίζοντας με νόημα ότι προέρχεται από τον χώρο του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Ο συνομιλητής του προσπαθούσε να δικαιολογήσει τη διαφοροποίηση της Πειραιώτισσας επικαλούμενος τη σκληρή στάση που κράτησε η Eκκλησία απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ενδεχομένως η συνάδελφός του να δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Θυμήθηκε, δε, ότι η ίδια συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος είναι θείος της. Θυμήθηκε ακόμη ότι η βουλευτής είχε ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Φαίνεται πως η ίδια δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει ισχυρούς φίλους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρεί σχέσεις μόνο με την κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά και του Νίκου Τόσκα, αν και οι δύο υπουργοί την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας δεν συμμερίστηκαν τις απόψεις τής βουλευτού και τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής φύλου από τα 15 έτη.

Ιδια γενιά με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά που καταψήφισε στη Βουλή το επίμαχο άρθρο για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. Γεννημένη το 1974, η «αντάρτισσα» του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για πρώτη φορά απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα στα «πέτρινα χρόνια» των μαθητικών καταλήψεων, τη δεκαετία του 1990. Νεαροί κι οι δύο τότε, μάχονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα στους δρόμους, ο Τσίπρας ως νεαρός κνίτης και η Γεννιά με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ακολούθησαν σχεδόν βίους παράλληλους για να βρεθούν 25 χρόνια μετά να δίνουν τη «μάχη» από την ίδια πλευρά του Κοινοβουλίου. Τον Σεπτέμβριο του 2015 συναντήθηκαν και πάλι στο περιστύλιο της Βουλής. Οταν η ίδια πλησίασε τον Πρωθυπουργό, εκείνος της έσφιξε το χέρι και της χαμογέλασε λέγοντας: «Επιτέλους, Γεωργία, μια φορά που συναντιόμαστε στα έδρανα κι όχι στους δρόμους». «Πρόεδρε, σε στηρίζω από την πρώτη στιγμή, πιστεύω σε εσένα, πιστεύω πως εσύ μπορείς πραγματικά να βγάλεις τη χώρα από την κρίση» του απάντησε εκείνη, για να ανταπαντήσει βιαστικά ο Πρωθυπουργός μπαίνοντας στην Ολομέλεια: «Αυτό θα γίνει σύντομα, να είσαι σίγουρη».

Η ίδια δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι, αλλά το μικρόβιο της πολιτικής το κόλλησε νωρίς, στα μαθητικά της χρόνια, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του τμήματος στην Δ’ Δημοτικού και στη συνέχεια πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς στο 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης. Ηταν πάντοτε άριστη μαθήτρια. Η εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο γίνεται αυτοσκοπός στα μαθητικά χρόνια προκειμένου να έχει καλύτερο μέλλον και για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των γονιών της, που με δυσκολία μπορούσαν τότε να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των φροντιστηρίων. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού. Οι μαθητικές καταλήψεις την οδήγησαν στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του 1990 συμμετέχει στο γραφείο Τύπου της νεολαίας μέχρι το 2000, όταν επήλθε η οριστική ρήξη. Η ίδια είχε ενταχθεί τότε στην «ομάδα» Αρσένη. Στην πορεία όμως διαφώνησε κάθετα με το εκσυγκχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη και αποχώρησε από το κόμμα. Για περίπου δέκα χρόνια κρατάει διακριτικές αποστάσεις από την πολιτική. Το 2005 παντρεύεται τον μπασκετμπολίστα Στράτο Βαφιά και το 2010 ξαναμπαίνει στην πολιτική ως υποψήφια σύμβουλος στον συνδυασμό του Αλέξη Μητρόπουλου Αττική Συνεργασία – Οχι στο Μνημόνιο. Ενα χρόνο αργότερα, το 2011, βρίσκεται στο Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, που αποτέλεσε τη «γέφυρα» για να βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Και τις δύο φορές που ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2012 και τον Ιανουάριο του 2015, δεν κατάφερε να εκλεγεί. Η αποχώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα Λαφαζάνη τής άνοιξε τον δρόμο για τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στον κοινοβουλευτικό της βίο κρατάει χαμηλούς τόνους, αποφεύγει τις έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή και για αυτό τον λόγο αποτέλεσε έκπληξη η διαφοροποίησή της στο νομοσχέδιο. «Αυτός είναι ο ρόλος του βουλευτή, να ελέγχει, να διαφωνεί και να το δηλώνει με το θάρρος της γνώμης του. Και στο μέλλον, αν με κάτι διαφωνήσω θα το φωνάξω, δεν θα κρυφτώ και δεν θα φοβηθώ» απαντά στους εσωκομματικούς «συντρόφους» της και σε όσους επικρίνουν τη στάση της για την κομματική απειθαρχία που επέδειξε. Η ίδια διαμηνύει πως καταψήφισε την επίμαχη διάταξη γιατί ως εκπαιδευτικός δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα της αλλαγής φύλου από τα 15 έτη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της μήπως το νομοσχέδιο λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, σπρώχνοντας τελικά τα παιδιά «στο βασανιστήριο που λέγεται χειρουργείο» για την αλλαγή φύλου, αντί να τα αποστρέψει από μια τέτοια απόφαση.