Επανέφερε στη Βουλή το θέμα του ακινητοποιημένου τσιγαράδικου στο λιμάνι της Παλαιόχωρας Χανίων ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Λοβέρδος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφέροντας πως «οι επί του θέματος δημόσιες παρεμβάσεις σας δεν ήταν στην ίδια κατεύθυνση και λογική με τις αντίστοιχες άλλων υπουργείων, καθώς και με τις διαπιστώσεις των τελωνειακών αρχών».

Τονίζει δε πως εδώ και δέκα μήνες το υπουργείο έχει επιδείξει αδράνεια, κάνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται τι ακριβώς έχει συμβεί. «Από τη μία πλευρά εντοπίζεται σκαστή λαθρεμπορία τσιγάρων –τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από τη λαθρεμπορία τσιγάρων είναι τα περισσότερα από κάθε άλλο είδος λαθρεμπορίας, ακόμη και του πετρελαίου –και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση εκδηλώνει αμηχανία και απροθυμία λήψης των κατάλληλων μέτρων» τονίζει ο Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ρωτάει τον υπουργό αν ισχύουν οι πληροφορίες πως «το καράβι με τα λαθραία συγκεκριμένης ελληνικής εταιρείας βρίσκεται ακόμη στην Παλαιόχωρα Χανίων και οι ελληνικές κυβερνητικές Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα», καθώς και αν υπάρχει «κάποια πολιτική δέσμευση ή πολιτικός φόβος και δεν έχετε καλέσει την εταιρεία να δώσει εξηγήσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση λαθρεμπορίας, αγνοώντας πως η αδράνειά σας μπορεί να παρακολουθείται και από διωκτικές Αρχές εκτός συνόρων, στον βαθμό που η υπόθεση είναι διεθνώς γνωστή».

Ο Ρέγκλινγκ βρήκε δουλειά στον Ντεϊσελμπλούμ

Κανείς άξιος δεν πάει χαμένος τελικά. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις ολλανδικές εκλογές, αλλά οι συνάδελφοί του στο Eurogroup αποφάσισαν να παραμείνει στη θέση του έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε λήγει η θητεία του. Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, αυτό το οποίο κατά τα κυβερνητικά λεγόμενα θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα εκλεγεί ο διάδοχός του.

Στο μεταξύ, η αρχική συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης στην Ολλανδία, μόλις 208 ημέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου (φανταστείτε τι θα είχε γίνει στην Ελλάδα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο), αφήνει τον Ντεϊσελμπλούμ χωρίς καρέκλα.

Και ο φίλος του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλαβε να τον διευκολύνει. Ο ESM ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη του Ντεϊσελμπλούμ στη θέση του στρατηγικού συμβούλου μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στο Eurogroup. Θα του παράσχει γραφείο και τεχνική υποστήριξη στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου, στην οποία ως πρόεδρος του Eurogroup θα συνεχίσει να προεδρεύει και στο ΔΣ του ESM. Για όσους αναρωτιέστε τι θα κάνει ο Γερούν μετά, θα απαντήσω όπως άρχισα: «κανείς άξιος δεν πάει χαμένος τελικά».

ΠΑΜΕ για απεργία

Τώρα, το ΠΑΜΕ έκανε χθες την επίσημη πρώτη σε αγώνες κατά της τρίτης αξιολόγησης και των μέτρων που αυτή θα φέρει. «Οπλο των εργατών είναι η απεργία, δεν την παραδίδουμε στην εργοδοσία» ήταν το μήνυμα που έστειλαν τα συνδικάτα της Αθήνας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Μαχητική συγκέντρωση, μαθαίνω, και ενδεικτική των πολεμικών διαθέσεων του Περισσού για τα προσεχή μέτρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κόμματος της Αριστεράς, θα περιλαμβάνουν τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο….