Στη γραμμή Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα αλλά άμεσες αποφάσεις για το χρέος από τους Ευρωπαίους, κινήθηκε χθες ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Αν δεν βγουν τα νούμερα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η ευρωζώνη, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις Λαγκάρντ – Τόμσεν, θα είναι αυτή η οποία θα πρέπει να ζητήσει είτε έξτρα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα το 2018 είτε να συμβιβαστεί με χαμηλότερα πλεονάσματα λαμβάνοντας μέτρα για το χρέος.

Ο σκληρός του ΔΝΤ τρεις φορές τόνισε χθες πως «δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε νέα μέτρα, ούτε ζητάμε νέα μέτρα». Σημείωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις του Ταμείου η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για το 2018 (το ευρωπαϊκό Μνημόνιο απαιτεί 3,5% του ΑΕΠ), αν και πρόσθεσε με νόημα «ας περιμένουμε τα ευρήματα της αποστολής», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σε ερώτηση σχετική με τις χαμηλές αμοιβές στη χώρα, αναγνώρισε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί ύστερα από αλλεπάλληλες προσαρμογές, αλλά υπέδειξε την οδό των μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως ενδεδειγμένη συνταγή αντιμετώπισης του προβλήματος. Νέες περικοπές στους μισθούς πάντως δεν φαίνονται στον ορίζοντα των απαιτήσεων του ΔΝΤ, με τον Τόμσεν να δηλώνει σχετικά ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πίσω».

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες και την προηγούμενη απαίτηση του Ταμείου να υπάρξει έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR), ο Τόμσεν παρέπεμψε στην αντιπρόταση της ΕΚΤ για ταχύτερη διεξαγωγή των stress tests στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την «παραγωγική». Τόνισε ότι το θέμα για το ΔΝΤ είναι το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας πως «θέλουμε να ξέρουμε τη στρατηγική αντιμετώπισής τους».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα μείνει ή σχεδιάζει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως το ΔΝΤ θα είναι «παρόν όσο μας χρειάζονται οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα».