«Αυτό δεν είναι μέρος για να ζουν άνθρωποι», ήταν η πρώτη σκέψη που κάναμε σε μια επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ηταν λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη Ιντιφάντα και μερικά χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Οσλο –οι έλεγχοι όμως στα σύνορα με το Ισραήλ ήταν εξονυχιστικοί. Χωμάτινοι δρόμοι, νερό που κοβόταν κάθε λίγες ώρες, σπίτια κατεστραμμένα από βομβαρδισμούς, γυναίκες που παραπονιόνταν ότι με το ζόρι μπορούσαν να βρουν τα απαραίτητα για να μαγειρέψουν για τις συνήθως πολυμελείς οικογένειές τους. Μια μικρή λωρίδα γης, μήκους 45 χιλιομέτρων και πλάτους από 6 έως 12 χιλιόμετρα, φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους –η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Η Γάζα ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν την κατακτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο (1918-1948), η Αίγυπτος (1948-1967) και κατόπιν το Ισραήλ που την κατέλαβε στη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών. Το 1994, με την ειρηνευτική συμφωνία του Οσλο παραχωρήθηκε περιορισμένη αυτονομία στην παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα. Από το 2007 η περιοχή κυβερνάται από τη Χαμάς που ακολούθησε μια επιθετική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ με επιθέσεις με πυραύλους, που οδήγησαν δύο φορές σε πολέμους.

Κατεχόμενη. Επισήμως η Λωρίδα της Γάζας θεωρειται ακόμα κατεχόμενη από το Ισραήλ όσον αφορά οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές χώρες, παρά την απεμπλοκή του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 και τη διάλυση των 21 ισραηλινών οικισμών που υπήρχαν στην περιοχή. Ομως εμμέσως το Ισραήλ ελέγχει τις δραστηριότητες και τη ζωή στη Γάζα: ελέγχει τον ενάεριο και το θαλάσσιο χώρο, καθώς και 7 συνοριακά περάσματα. Εχει το δικαίωμα να εισβάλλει με τον στρατό του ανά πάσα στιγμή και διατηρεί μια νεκρή ζώνη ανάμεσα στο έδαφός του και τη Γάζα. Επίσης, η Λωρίδα της Γάζας εξαρτάται ολοκληρωτικά από το Ισραήλ για το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες.

Οι βομβαρδισμοί. Τον Δεκέμβριο του 2008, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Γάζα, έπειτα από την διακοπή μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση πραγματοποιούσε επιθέσεις με πυραύλους σε κοντινά ισραηλινά χωριά και το Ισραήλ προχώρησε στους βομβαρδισμούς, από τους οποίους σκοτώθηκαν πάρα πολλοί πολίτες. Ακολούθησε και εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους φθάνει τους 1.200 και των ισραηλινών τους 13 στις 22 ημέρες που διήρκεσε η σύρραξη. Καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια, 15 από τα 27 νοσοκομεία της Γάζας και πολλά σχολεία. Λόγω του εμπάργκο που ακολούθησε, οι κάτοικοι είχαν μεγάλες δυσκολίες στην ανοικοδόμηση.