Επειτα από πέντε γύρους διαπραγματεύσεων για το Brexit και ενώ ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα, δεν είναι διόλου βέβαιο αν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία συμφωνούν ότι διαφωνούν ή διαφωνούν ότι συμφωνούν. «Υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει πρόοδος». Τούτων δοθέντων, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μάλλον δεν θα γίνουν σοφότεροι ως προς το πώς και πού πάνε τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της απόφασης του Ηνωμένου Βασίλειου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Μια αποχώρηση που με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να υλοποιηθεί πάση θυσία εντός δύο ετών, με το Ηνωμένο Βασίλειο να θέτει ήδη το θέμα της παροχής μιας διετούς μεταβατικής περιόδου για το κλείσιμο των λογαριασμών του με την Ευρώπη. Προς το παρόν, ωστόσο, ο στόχος είναι να υπάρξει μια επί των αρχών συμφωνία για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.
«Είναι σαν να προσπαθούν να βγάλουν ένα αβγό από μια ομελέτα» περιέγραψε γλαφυρά προ ημερών ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντελόρ, Πασκάλ Λαμί, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπου μεταξύ άλλων ασαφή είναι ζητήματα όπως τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία (και αντιστρόφως), τα χρέη της Βρετανίας στην ΕΕ (60-100 δισ. ευρώ), το δίκαιο βάσει του οποίου θα επιλυθούν οι όποιες διαφορές, το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας κ.ά.
«Παραμένω πεπεισμένος ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα τους προσεχείς δύο μήνες» είπε πάντως ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
«Αυτή την εβδομάδα εργαστήκαμε σε εποικοδομητικό πνεύμα, διευκρινίσαμε ορισμένα σημεία, ωστόσο δεν κάναμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός» εξήγησε.
Κατά συνέπεια, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει στους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών την έναρξη του επόμενου σταδίου συνομιλιών σχετικά με τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης.
Από πλευράς του ο Ντέιβιντ Ντέιβις, σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, δήλωσε τα εξής: «Την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται προς την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί και θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός», ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Θα είμαστε έτοιμοι, το ευχόμαστε, το συντομότερο δυνατόν» απάντησε ο Μισέλ Μπαρνιέ και εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει μόλις θα έχουμε περάσει την πρώτη φάση, που δεν έχει καμία σχέση με τη μελλοντική κατάσταση».
Προϊδεάζει για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ο Τζόνσον
O βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον φρόντισε χθες να προϊδεάσει ότι η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα του «διαζυγίου» τους. «Η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι το έχει καταστήσει πολύ, πολύ σαφές, ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία, εργαζόμαστε για μια καλή συμφωνία, αλλά προφανώς θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες προετοιμασίες, όπου είναι αναγκαίο, για το σενάριο που δεν θα υπάρξει συμφωνία» είπε.