Φιλόδοξη χαρακτηρίζει την ιδέα ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Πιο εφικτή θεωρεί τη δανειοδότηση μέσω του ESM και τις μεταφορές κονδυλίων από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Η δημιουργία ενός νέου προϋπολογισμού, εντός ή εκτός του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι αναμφισβήτητα μια θαρραλέα κίνηση» είπε ο Ντεϊσελμπλούμ μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. Εδώ και καιρό οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης συζητούν την όσο το δύνατον μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ενωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την ιδέα ενός ξεχωριστού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αλλά στους πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης η συζήτηση για την ανάγκη ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, για το μέγεθος και τον σκοπό του διαφέρει πολύ.

Ηδη η ΕΕ διαθέτει έναν προϋπολογισμό ύψους 1% επί του συνολικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος που χρηματοδοτεί διάφορα έργα, από πολιτικές για ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων μελών μέχρι τον αγροτικό τομέα.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ. Από την πλευρά τού γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα στα όσα έχει προτείνει για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι και ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα χρηματοδοτείται από ειδικούς φόρους και θα είναι ύψους αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ ενός «μικρού» προϋπολογισμού, ενώ έγγραφο με τις γερμανικές θέσεις που προετοιμάστηκε για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα επεσήμαινε πως δεν χρειάζεται ούτε καν αυτό. Δεν υπάρχει δηλαδή ανάγκη στην ευρωζώνη ούτε καν για έναν μικρού μεγέθους προϋπολογισμό.

Οσο για τον Ντεϊσελμπλουμ, που τον Δεκέμβριο πρόκειται να παρουσιάσει στους ηγέτες της ευρωζώνης τις ιδέες του για τη νέα αρχιτεκτονική της, θεωρεί ότι υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε να δημιουργηθούν τα λεγόμενα «εργαλεία σύγκλισης» που θα μεταφέρουν χρήματα από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Είτε ο ESM να προσφέρει φτηνά δάνεια σε χώρες που βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων και δεν έχουν αρκετά χρήματα οι ίδιες για να κάνουν επενδύσεις.