Η ζωή στους Λειψούς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο διαρκής αγώνας για τα αυτονόητα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για την τοπική κοινωνία. Η έλλειψη εξειδικευμένου παθολόγου, το «ταξίδι» σε άλλα νησιά για την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού ή για μια τραπεζική συναλλαγή, η μετάβαση στην Αθήνα για την υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις, η έλλειψη ίσων ευκαιριών είναι μερικά από όσα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των Λειψών και των υπόλοιπων ακριτικών νησιών της χώρας.

«Το ιατρικό θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξειδικευμένο παθολόγο και προσπαθούμε να συμβάλουμε και εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίλυση του προβλήματος» λέει ο δήμαρχος. «Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί θέση από το υπουργείο Υγείας και εμείς έχουμε προσθέσει το κίνητρο της επιπλέον χρηματοδότησης για σίτιση και ενοίκιο γιατρού. Οποιος γιατρός πάρει τη θέση θα έχει έως 400 ευρώ μηνιαίως από τον δήμο για ενοίκιο και σίτιση. Επίσης θα μπορεί υποχρεωτικά στα πέντε χρόνια να μετατεθεί με τον βαθμό του επιμελητή α’ σε όποιο νοσοκομείο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης επιθυμεί και με τον βαθμό του διευθυντή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της υπόλοιπης Ελλάδας. Το λέω γιατί παλιότερα περνούσαν τα πέντε χρόνια και δεν τους έστελναν στα νοσοκομεία με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η θέση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποιος θα έρθει γιατί τώρα έχουμε και αγροτικό γιατρό, οπότε όποιος έρθει δεν θα χρειάζεται να κάνει εφημερίες κάθε μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κάλυψη των τριών κενών εκπαιδευτικών θέσεων, που ίσως σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας αντιμετωπιζόταν ως δευτερεύον ζήτημα, για τους Λειψούς είναι θέμα ζωτικής σημασίας. «Οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, οι 41 μαθητές είναι λίγοι για την Αθήνα, για τουςΛειψούς όμως είναι θησαυρός ανεκτίμητος, είναι η μαγιά για να συνεχίσει να υπάρχει η μικρή κοινωνία μας» έγραψε ο δήμαρχος στον υπουργό Παιδείας.