το Βλυχό, ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς των Ρομά, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, έχει 1.725 κατοίκους, που αποτελούν το 4,7% του πληθυσμού των Μεγάρων. Ο καταυλισμός έχει αυτοσχέδιες παράγκες, μερικά πιο οργανωμένα καταλύματα και κάποιες χλιδάτες μονοκατοικίες.

Δρόμοι δεν υπάρχουν. Ο καθένας χτίζει όπου θέλει. Η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει κολόνες για φωτισμό, αλλά οι λάμπες είναι μονίμως σπασμένες. Τα σπίτια, αν και δεν παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ, έχουν προβολείς και κάποια και κλιματιστικά μηχανήματα. Η εξήγηση είναι απλή, μας λένε: «Τραβάνε καλώδια από τις κολόνες και κλέβουν ρεύμα».

Γκέτο χαρακτηρίζουν τον οικισμό οι Μεγαρίτες. «Η Αστυνομία για να επέμβει πρέπει να σχεδιάσει οργανωμένη επιχείρηση» λέει ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης. «Τα όπλα κυκλοφορούν ελεύθερα, όταν έχουν γλέντι μπορεί να πυροβολούν και τρεις μέρες συνεχώς».

Επιχειρήσαμε να μπούμε στο Βλυχό το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Δεν μας άφησαν. Οι Ρομά ήταν αγριεμένοι γιατί η ΔΕΗ είχε αποσυνδέσει κάποια καλώδια και τους έκοψε το ρεύμα. Το τζιπ της Αστυνομίας που βρισκόταν στο όρια του συνοικισμού είχε σπασμένο παρμπρίζ – «Το είχαν πετροβολήσει».

Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ. Η Χαρούλα Λιακοπούλου είναι Ρομά και μένει στο Βλυχό. Πριν εγκατασταθεί εδώ ήταν στα Λιόσια και μάθαινε στα παιδιά των Ρομά γραφή, ανάγνωση και μαθηματικά. Σήμερα την έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως διαμεσολαβήτρια στον οικισμό. Ο ρόλος της είναι να μπαίνει στα σπίτια των Ρομά και να τους ενημερώνει. Προσπαθεί να πείσει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να τους κάνουν εμβόλια, να πηγαίνουν στον γιατρό. Πριν από λίγες ημέρες ήρθε εδώ ένα κλιμάκιο του ΚΕΕΛ. «Καταφέραμε να εμβολιάσουμε αρκετά παιδάκια» λέει.

Γιατί παρατάνε τα παιδιά το σχολείο; τη ρωτάμε. «Συνήθως γιατί ο μπαμπάς φεύγει σε ταξίδι για δουλειές και παίρνει την οικογένεια μαζί του. Ετσι το ‘χουν οι Ρομά, θέλουν να είναι συνεχώς όλοι μαζί ενωμένοι».

Παντρεύονται και σε  μικρή ηλικία; «Ναι, στα 12, 13. Υπάρχουν παιδιά που παντρεύονται κι έτσι αφήνουν το σχολείο. Χρειάζεται προσπάθεια, αλλά σιγά σιγά βελτιώνεται η κατάσταση».