Το γεγονός ότι δεν υπέκυψε στις εκβιαστικές πιέσεις που δεχόταν και στο κλίμα εκφοβισμού που επιχείρησαν να του επιβάλουν φαίνεται ότι στοίχισε τη ζωή στον ποινικολόγο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες της Αστυνομίας για το στυγερό έγκλημα που συντελέστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο δικηγορικό γραφείο του θύματος επί της οδού Ασκληπιού.
Ο δράστης, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησε τον Ζαφειρόπουλο με ένα πιστόλι ανατολικού τύπου, πιθανότητα Tokarev 7,65, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Εκείνος, αιμόφυρτος, κρατήθηκε στη ζωή για λίγα δευτερόλεπτα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Οπως προκύπτει από την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αρμόδιοι της Ασφάλειας, οι δυο πιστολέρο είχαν τον ρόλο του «ταχυδρόμου», δηλαδή βασική τους αποστολή ήταν να μεταφέρουν το μήνυμα εκφοβισμού και να ασκήσουν πιέσεις.

Από την προσεκτική εξέταση της αλληλουχίας των γεγονότων όλο και απομακρύνεται έως εκμηδενίζεται η εκδοχή οι δολοφόνοι να πήγαν στο δικηγορικό γραφείο με βασικό σκοπό να αφαιρέσουν τη ζωή από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Σε αυτό συνηγορεί, σύμφωνα με την Ασφάλεια, το χρονικό διάστημα των τουλάχιστον είκοσι λεπτών που παρέμειναν στον χώρο με ακάλυπτα πρόσωπα.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ. Κομβικό σημείο θεωρούνται για την Αστυνομία, επίσης, τα περίπου δέκα λεπτά που οι δολοφόνοι έμειναν μόνοι με το θύμα, αφού είχαν ζητήσει από τον συνεργάτη του να αποχωρήσει. Τι διαμείφθηκε μεταξύ τους αυτά τα δέκα λεπτά, όταν άνοιξαν τα χαρτιά τους και αποδείχθηκε ότι οι απειλές και ο εκφοβισμός έπεσαν στο κενό;

Στα ερωτήματα αυτά αναζητούν απαντήσεις οι αστυνομικοί και σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνές τους βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση.

Παρότι οι Αρχές Ασφαλείας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, γεγονός αναμενόμενο για μια υπόθεση με τέτοια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κρυμμένους «άσους στο μανίκι» για την ταυτότητα των δύο δραστών. Εχουν ήδη χαρτογραφήσει έναν κύκλο προσώπων, έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε συγκεκριμένα άτομα και οι έρευνες έχουν προχωρήσει και εξελιχθεί. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος, αν και απέφυγε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με την πορεία των ερευνών, επεσήμανε ότι οι έρευνες προχωρούν με καλό ρυθμό.

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ «ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ». Οι αστυνομικοί αξιοποιούν ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους δύο δράστες, προσπαθώντας να κλείσουν τον δρόμο διαφυγής τους στο εξωτερικό, και κυρίως να φθάσουν γρήγορα στον «εγκέφαλο» της δολοφονίας, δηλαδή στον παραγγελιοδόχο που κίνησε τα νήματα.

Ο χρόνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα, καθώς όσο περνούν οι ημέρες οι δράστες έχουν περισσότερες δυνατότητες να εξαφανίσουν πολύτιμα στοιχεία. Οι αρμόδιοι προσπαθούν να προλάβουν καθυστερήσεις με την εξέταση και τη σύγκριση του πλούσιου υλικού που έχουν ήδη συγκεντρώσει από περιγραφές, από αποτυπώματα και βιολογικό υλικό, ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά μπλοκάροντας τους δράστες αλλά και τον εντολέα της δολοφονίας.

Παράλληλα, οι Αρχές Ασφαλείας «ξεσκονίζουν» τις ιδιόχειρες σημειώσεις του δικηγόρου για την περίπτωση που πρόλαβε να γράψει κάτι σχετικά με το περιεχόμενο του εκβιασμού.