Πλησιάζοντας στο 40ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, υπήρχε για χρόνια ένα σημάδι αλάνθαστο ότι έφτανες στα Μέγαρα. Ηταν η μυρωδιά από τα πτηνοτροφεία. Στη συνέχεια τα πτηνοτροφεία εκσυγχρονίστηκαν. Η μυρωδιά έφυγε. Αλλά τα Μέγαρα δεν γλίτωσαν. Γιατί μετά ήρθαν τα χειρότερα.

Σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση, ανάμεσα σε δύο βουνά, τα Γεράνεια Ορη και το όρος Πατέρα, ανάμεσα σε δύο κόλπους, τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό, με 186.000 στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπια που μπορούν να θρέψουν όλο το Λεκανοπέδιο, η γη της Μεγαρίδας βουλιάζει περιβαλλοντικά.

Περικυκλωμένοι κυριολεκτικά από ρυπογόνους εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου, οι 37.000 κάτοικοι των Μεγάρων κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο ενός ατυχήματος. Ο αγωγός φυσικού αερίου περνάει κάτω από την πόλη διασχίζοντας όλη την έκταση του δήμου, κατεβαίνει από το Καντήλι, συνεχίζει ανατολικά και πάει στο Λουτράκι. Μόνο που τα Μέγαρα δεν είναι καν στην πρόβλεψη να πάρουν φυσικό αέριο. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας λειτουργούν σήμερα 130 βιομηχανικές μονάδες και 560 βιοτεχνίες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 25% συγκριτικά με τα στοιχεία του 2010.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας νέος εφιάλτης πλανάται πάνω από την πόλη και σκιάζει τους κατοίκους της τους τελευταίους μήνες. Η δημιουργία ορυχείων βωξίτη. Η περιοχή έχει επιλεγεί για διερευνητικές γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν στη γη της Μεγαρίδας υπάρχουν κοιτάσματα βωξίτη.

ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ. Για τις εργασίες αυτές έχει ήδη σηματοδοτηθεί περιοχή 50.000 στρεμμάτων κάτω από τα Γεράνεια Ορη, στην οποία, εφόσον δοθεί άδεια, θα γίνουν 15 ερευνητικές γεωτρήσεις με την προοπτική σε καθεμία από τις 15 να γίνουν επιπλέον 8 ερευνητικές γεωτρήσεις πύκνωσης, ανεβάζοντας το αριθμό των γεωτρήσεων στις 135 συνολικά. Η ζώνη των 50.000 στρεμμάτων περνάει δίπλα από την πόλη των Μεγάρων, ενώ περιλαμβάνει μέσα της και οικισμούς όπως η Κινέτα, το Πανόραμα Μεγάρων κ.ά.

«Δεν θα αφήσουμε κι άλλη καταστροφή στη γη μας, τα νερά, την ποιότητα και την ποσότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας». «Τα μεταλλεία θα είναι η χαριστική βολή στην πόλη μας» απαντούν σύσσωμοι ο δήμος, οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης που δηλώνουν αποφασισμένοι να τα εμποδίσουν με κάθε τρόπο. «Τα προϊόντα μας θα απαξιωθούν, ποιος θα αγοράζει κηπευτικά από μια περιοχή που θα έχει ορυχεία δίπλα στις καλλιέργειες;».