«Θάνατο στον πρωτογενή τομέα, καταστροφή οικονομική και περιβαλλοντική, υποβάθμιση της περιοχής, απαξίωση των προϊόντων και ανεργία». Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης εξηγεί στα «ΝΕΑ» γιατί η δημιουργία ορυχείων βωξίτη που σχεδιάζεται να γίνουν στα Γεράνεια Ορη, όπου υπάρχουν 945 είδη σπάνιων φυτών, θα είναι η ταφόπλακα της πόλης. Εχοντας στο πλευρό του όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής, ο Δήμος Μεγαρέων έκανε την περασμένη Τετάρτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πώς είναι να ζείτε σε μια πόλη περικυκλωμένη από εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου;

Τόσο οι άνθρωποι και η ασφάλειά μας όσο και το περιβάλλον διατρέχουν μόνιμα κίνδυνο. Με αυτόν τον φόβο ζούμε. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτός. Σε τέτοιες εγκαταστάσεις που έχουμε εδώ, το ατύχημα –αν συμβεί –θα είναι πολύ σοβαρό, με συνέπειες ολέθριες σε ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον.

Δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας;

Μας λένε ότι υπάρχουν μέτρα, αλλά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι, διότι βλέπουμε σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει ατύχημα με αέριο και μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει σε μικρές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα δίκτυα πόλεων, όπου καταστρέφονται κτίρια και χάνονται ζωές ανθρώπων. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στη μείζονα περιοχή μας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Θα γίνουν τελικά γεωτρήσεις για ορυχεία βωξίτη;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση, που δείχνει να έχει ευαισθησία στο περιβάλλον, δεν θα θελήσει να καταστρέψει την περιοχή μας για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη, όταν σύσσωμοι δήμος, σύλλογοι, συνεταιρισμοί και σωματεία αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο. Τα σχέδιά μας είναι να αναπτύξουμε την περιοχή μας μέσα από τον τουρισμό και δράσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις βεβαίως από μόνες τους δεν φέρνουν καταστροφή, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως γίνονται για να διαπιστωθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων βωξίτη, οπότε το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ορυχείων βωξίτη.

Πιστεύετε ότι θα δοθεί άδεια;

Το αίτημά της εταιρείας για «Ερευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής» βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία συγκεντρώνει εισηγήσεις από αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εκδώσει, ή όχι, άδεια. Ευελπιστούμε πως ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν θα δει το θέμα μόνο από την τυπική – γραφειοκρατική σκοπιά, αλλά θα εξετάσει και την πολιτική και κοινωνική διάσταση και τη μεγάλη αναταραχή και αναστάτωση που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία η πιθανή έγκριση της άδειας.

Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι τα μεταλλεία θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή. Δεν το συμμερίζεστε;

Οση ανάπτυξη φέρανε στον Νομό Φωκίδας όπου λειτουργούν ορυχεία βωξίτη και κατάντησε ο πιο φτωχός νομός της χώρας. Η περιοχή θα καταστραφεί και οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ναι, θα δώσουν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα στείλουν στην ανεργία εκατοντάδες. Η περιοχή θα υποβαθμιστεί και θα απαξιωθεί. Ποιος θα θέλει να αγοράσει γεωργικά προϊόντα από περιοχές όπου λειτουργούν ορυχεία βωξίτη; Ποιος θα θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια περιοχή; Ποιος θα θέλει να κάνει τουρισμό; Πώς θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, που είναι το μεγάλο όπλο της περιοχής, αφού θα έχουν καταστραφεί και αλλοιωθεί τεράστιες εκτάσεις και θα έχουν υποστεί βλάβη τα ύδατά τους;

Τι θα κάνετε, εάν δοθεί άδεια;

Εάν δοθεί άδεια, που απευχόμαστε, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να φθάσουμε στα άκρα. Δεν θα επιτρέψουμε στα μηχανήματα της εταιρείας να εργαστούν στην περιοχή. Θα γίνουν μάχες σώμα με σώμα. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν η περιοχή και το περιβάλλον, που ανήκουν στα παιδιά μας. Θέλουμε την ανάπτυξη που εμείς σχεδιάζουμε για τον τόπο μας. Εχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη για τη στρατηγική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της περιοχής, καθώς και μελέτη για τον πολιτιστικό τουρισμό.