Στο κυρίως πιάτο εισέρχεται από σήμερα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, μετά το διήμερο ορντέβρ στο Σικάγο. Ο Πρωθυπουργός φτάνει αργά το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην αμερικανική πρωτεύουσα από την Πόλη των Ανέμων και η πρώτη του στάση είναι αυτή στην έδρα του ΔΝΤ, όπου θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ. Αύριο και μεθαύριο θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, για διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Την επικεφαλής του ΔΝΤ συνάντησαν ήδη Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, επ’ ευκαιρία της παρουσίας τους στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Ταμείου. Η συνάντηση επαναβεβαίωσε όσα γνώριζαν και οι δύο πλευρές και ουσιαστικά δεν οδήγησε σε κάποια σημαντική πρόοδο, δεδομένου ότι το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να ξεκαθαρίσει από τώρα τη στάση του σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους. Η αναφορά, ωστόσο, ακόμη και του «σκληρού» Πόουλ Τόμσεν πως δεν ζητάει νέα μέτρα από την Ελλάδα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση.
Κεντρικό μήνυμα αυτής, εξάλλου, ήταν πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μόνον τότε θα εκκινήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου η Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να πιέσει το ΔΝΤ μέσω… Λευκού Οίκου, αφού μία από τις βασικές προσδοκίες του είναι η «καθαρή» στήριξη από την πλευρά Τραμπ. Η επαμφοτερίζουσα στάση, ωστόσο, του αμερικανού προέδρου, ο οποίος μετά την εκλογή του χαμήλωσε τους τόνους τόσο απέναντι στο Ταμείο όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και άλλους θεσμούς σε σχέση με την προεκλογική του στρατηγική, φρενάρει ενδεχομένως τα σχέδια του Μαξίμου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να τοποθετηθεί εμμέσως, αναφερόμενος δηλαδή στην ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα.
ΜΠΙΖΝΕΣ. Οι έπαινοι για την ελληνική οικονομία είναι ούτως ή άλλως απαραίτητοι προκειμένου να επιτευχθεί ο έτερος βασικός στόχος της πρωθυπουργικής αποστολής στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι άλλος από την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πενθήμερο, συνολικά, πρόγραμμα Τσίπρα σε Σικάγο και Ουάσιγκτον κυριαρχούν οι επαφές με υποψήφιους επενδυτές και ομογενείς ή αμερικανούς επιχειρηματίες και ήδη τα πρώτα βήματα έγιναν χθες και το Σάββατο.
Στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες από τον χώρο της ενέργειας, της τεχνολογίας, του real estate, του χρηματοοικονομικού τομέα κ.λπ. ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και το μοντέλο που τη δημιούργησε», ενώ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως πλέον δημιουργούνται οι συνθήκες για σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με βάση τον νέο επενδυτικό νόμο, ενώ σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και την πολιτική σταθερότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ότι το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%, ενώ χρησιμοποίησε τη φράση «Greek comeback» για να περιγράψει αυτές τις συνθήκες.
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, πριν αφιχθεί το μεσημέρι στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα μιλήσει στο Chicago Council of Global Affairs, με κεντρικό θέμα της ομιλίας του τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και τον ρόλο της ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή. Επίσης θα συναντήσει τον δήμαρχο της πόλης. Χθες ήταν η σειρά της ομογένειας στο Σικάγο, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να συναντηθεί με γερουσιαστές.
Από τις πρώτες κιόλας επαφές του στις ΗΠΑ έχει γίνει φανερό πως η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι το σημείο-κλειδί για την επιτυχία ή αποτυχία της. Οχι μόνο λόγω της προσδοκίας για επενδύσεις ή της σύμπτωσης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά κυρίως λόγω της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κοινή διαπίστωση, σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, είναι έτσι πως η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη της ΝΑ Μεσογείου και να αποτελέσει τον ιδανικό συνομιλητή των ΗΠΑ, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι δύο πλευρές δεν θα μπουν στα παζάρια και ένα ιδιότυπο δούναι και λαβείν.
Αντιθέτως, προς τούτο η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να ζητήσει τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και ήδη, εκτός από την παράταση της χρήσης της βάσης της Σούδας, η οποία έχει δρομολογηθεί, συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση της βάσης του Καστελλίου. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16, εξού και στο ταξίδι συνοδεύει τον Πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος.
ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ. Τι μπορεί να ζητήσει ως αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά; Προφανώς, εκτός από τη στήριξη στη μάχη της τρίτης αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους, η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αναδεικνύει τη δυνατότητα να «τρέξει» προς όφελός μας το θέμα του Κυπριακού και της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και η γενικότερη στήριξη απέναντι στην Τουρκία. Στο κομμάτι της ενεργειακής διπλωματίας, το δεδομένο ενδιαφέρον αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών όχι μόνον για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, αλλά και στα οικόπεδα της Κύπρου, δίνει τη δυνατότητα να θωρακιστεί η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και να αποκρουστούν οι τουρκικές απειλές στην περιοχή με αμερικανική «εγγύηση».
Σε ό,τι αφορά πάλι την οικονομία και τις επενδύσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική πλευρά θα θέσει στην ελληνική το ζήτημα της κινεζικής «επέλασης», θέμα που απασχολεί και τους Γάλλους και τέθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Οι κινεζικές επενδύσεις είναι λογικό να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά έως αρνητικά, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, ωστόσο η ελληνική πλευρά βλέπει έναν σύμμαχο στον τομέα της οικονομίας και δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο επίσημες επισκέψεις ως Πρωθυπουργός στη χώρα του μεταξιού.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία Τσίπρα την Τετάρτη στο Brookings Institution, στο οποίο είχε βρεθεί και το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και ο ίδιος ένας… άλλος Τσίπρας. «Μη φοβηθείτε την Αριστερά», είχε πει τότε, ωστόσο ούτε ο ίδιος φανταζόταν μάλλον τι θα ακολουθούσε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.