Ακόμα και πριν ο Κάρλες Πουιτζντεμόν δείξει διστακτικότητα στο να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία, οι ρωγμές ήταν ήδη εμφανείς στο στρατόπεδο των αποσχιστών. Ο καταλανός πρόεδρος έκανε μια συμβολική ανακήρυξη ανεξαρτησίας και μετά την ανέβαλε, ζητώντας διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

«Είμαστε ενοχλημένοι, είμαστε πληγωμένοι, είμαστε θυμωμένοι επειδή έκανε μια στρατηγική αλλαγή μόλις μία ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου» λέει ο Κάρλες Ριέρα, μέλος του ακροαριστερού καταλανικού κόμματος CUP που στήριζε μέχρι τώρα την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πουιτζντεμόν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι οι πολιτικοί σύμμαχοι εξεπλάγησαν από τη στάση του προέδρου στο Κοινοβούλιο και πως οι περισσότεροι γνώριζαν το σχέδιο. Τα μέλη του CUP δεν είχαν κληθεί στη συνάντηση εκείνη, πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής όμως ενημερώθηκαν κατόπιν, πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες του CUP για προδοσία αποκαλύπτουν τα ευάλωτα πολιτικά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το αποσχιστικό κίνημα της Καταλωνίας, διάφορα κόμματα – από αντικαπιταλιστές έως οπαδούς της ελεύθερης αγοράς – με μοναδικό κοινό παρανομαστή την πρόθεση ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία. Λίγοι πιστεύουν πλέον ότι ο 54χρονος Πουιτζντεμόν θα επιβιώσει στη χειρότερη αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης τα τελευταία 40 χρόνια. Το μικρό κόμμα CUP ήταν εκείνο που εκδίωξε από τον προεδρικό θώκο και τον προκάτοχό του Αρτουρ Μας το 2015. Τώρα όλα δείχνουν ότι το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και για τον Πουιτζντεμόν, το κόμμα του οποίου έχει ήδη αρχίσει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις.