H ώρα μηδέν για το μέλλον της Ισπανίας έφθασε. Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο που έθεσε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουιτζντεμόν προκειμένου να διευκρινίσει εάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής στην ασαφή ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.

Εάν ο καταλανός πρόεδρος απαντήσει «όχι», θα αντιμετωπίσει εξέγερση από τα στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος, τα οποία μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και έτσι η Καταλωνία να εξαναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές. Το ακροαριστερό κόμμα CUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πουιτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη στήριξή του εάν ο πρόεδρος δεν προβεί σε μια ξεκάθαρη διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Εάν ο Πουιτζντεμόν απαντήσει «ναι», τότε η κυβέρνηση της Ισπανίας του δίνει περιθώριο μέχρι την Πέμπτη για να ανακαλέσει την απόφασή του, αλλιώς ο Ραχόι θα κάνει χρήση του άρθρου 155 του Συντάγματος που προβλέπει τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι Καταλανοί, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζονται για κάλπες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», η κυβέρνηση Ραχόι εξετάζει δύο επιλογές. Εάν ο Πουιτζντεμόν αύριο κάνει λόγο για κήρυξη ανεξαρτησίας, είτε θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση είτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Καταλωνία, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα. Θα γίνει προκήρυξη πρόωρων εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν σε διάστημα από τρεις έως έξι μήνες. Η αντικατάσταση της κυβέρνησης Πουιτζντεμόν θα απαιτήσει, βέβαια, την επίκληση του άρθρου 155.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Ο Κάρλες Πουιτζντεμόν κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Σε χθεσινή του ομιλία στο μνημόσυνο του παλαιού ηγέτη της Καταλωνίας Λουίς Κομπάνις, που εκτελέστηκε το 1940 από τα στρατεύματα του δικτάτορα Φράνκο, δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του. «Σε αυτό το μέρος και μια τέτοια ημέρα, η κυβέρνησή μου θέλει να επαναλάβει τη δέσμευσή της στην ειρήνη και τη δημοκρατία λίγο πριν από τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», είπε μετά την κατάθεση στεφάνου στο σημείο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Κομπάνις στη Βαρκελώνη, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

Οι μετριοπαθείς του αποσχιστικού κινήματος υποστηρίζουν την προσπάθεια του καταλανού προέδρου για διάλογο με τη Μαδρίτη, παρ’ ότι η κυβέρνηση Ραχόι έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα προβεί σε κανέναν διάλογο όσο βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

ΠΙΕΣΕΙΣ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει μια ενιαία Ισπανία και καμία ξένη χώρα δεν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές, κάτι που σημαίνει ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας το μόνο που θα προκαλέσει αυτή τη στιγμή είναι μια σκληρή στάση από τις ισπανικές Αρχές. «Δεν είναι αργά να διορθωθεί η κατάσταση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγκνάθιο Θόιντο, ο οποίος κάλεσε τον Πουιτζντεμόν «να μην παρασυρθεί από την ακραία μειονότητα που έχει στην κυβέρνησή του ως εταίρο, η οποία έχει σπρώξει την Καταλωνία στην άκρη του γκρεμού».

Ο Πουιτζντεμόν δέχεται πιέσεις και από τους επιχειρηματίες της Καταλωνίας που ανησυχούν πολύ, ενώ άνω του 50% των 7,5 εκατομμυρίων καταλανών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι δεν θέλει να φύγει από το ισπανικό κράτος. Η πολιτική κρίση έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία σε άλλα μέρη της Ισπανίας.

Χθες η καταλανική εφημερίδα «Vanguardia» κάλεσε στο κύριο άρθρο της τον Πουιτζντεμόν να μην προχωρήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους: «Η ανεξαρτησία μπορεί να είναι η Νο 1 επιθυμία πολλών, όμως δεν δικαιολογεί τη διάλυση της οικονομίας και ακόμα περισσότερο μια αντιπαράθεση που διχάζει τους Καταλανούς».