Επιτέλους, και μία νίκη. Τα χαμόγελα επέστρεψαν χθες στο Βίλι Μπραντ Χάους, τα κεντρικά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο. Επειτα από τρεις ήττες σε περιφερειακές εκλογές και την πανωλεθρία στις παγγερμανικές εκλογές πριν από τρεις εβδομάδες, ο Μάρτιν Σουλτς είχε κάθε λόγο να νιώσει ανακούφιση χθες το απόγευμα με την «εξαιρετική νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες», όπως χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Κάτω Σαξονία. Το SPD ήταν καθαρός νικητής με 37,3% και αύξησε τη δύναμή του κατά πέντε σχεδόν μονάδες (4,7%), σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος που έδωσε το «infratest dimap» για το πρώτο γερμανικό κανάλι ARD. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ με 33,4% (-2,6%) είχαν το χειρότερο αποτέλεσμα του κόμματος στην Κάτω Σαξονία τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια.

Σημαντικές απώλειες είχαν και οι Πράσινοι με 8,9% (-4,8%), ενώ πτώση είχαν και οι Φιλελεύθεροι FDP στο 7,4% (-2,5%). Στην τοπική Βουλή του Αννοβέρου μπαίνει για πρώτη φορά και το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία, με 6,2% –χαμηλότερο από τα ποσοστά σε άλλα κρατίδια και στις παγγερμανικές εκλογές. Η Αριστερά (Die Linke) με 4,6% δεν κατάφερε να περάσει το πλαφόν του 5% και μένει εκτός Βουλής.

ΕΠΑΦΕΣ. Οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία ανοίγουν τον δρόμο στη Μέρκελ για τις διαβουλεύσεις σχηματισμού της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου. Την Τετάρτη θα έχει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για τη λεγόμενη κυβέρνηση της «Τζαμάικας».

Ηταν μια «μεγάλη βραδιά για τους Σοσιαλδημοκράτες» είπε ο νικητής των εκλογών Στέφαν Βάιλ, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας. Θα παραμείνει και για την επόμενη τετραετία πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Volkswagen. Κυβερνούσε από το 2013 με τους Πράσινους με οριακή πλειοψηφία μίας έδρας, αλλά ανετράπη με την αποχώρηση μίας βουλευτού των Πρασίνων που μεταπήδησε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν 12 μονάδες πίσω από το δεξιό CDU, αλλά ο Στέφαν Βάιλ κατάφερε το ακατόρθωτο: να ξανακάνει το SPD και πάλι πρώτο κόμμα στην Κάτω Σαξονία, για πρώτη φορά μετά το 1998 με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

ΣΕΝΑΡΙΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα κάνει ιδιαίτερα δύσκολο τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Αννόβερο. Ο Βάιλ θα χρειαστεί και τρίτο εταίρο, εάν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν έχουν τελικά πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Αυτό θα κριθεί με την καταμέτρηση όλων των ψήφων. Ωστόσο οι Φιλελεύθεροι (FDP) απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να συμπράξουν σε κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Την ώρα που θα συζητούν στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θεωρούν ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με τους Σοσιαλδημοκράτες και κυρίως τους «αριστερούς» Πράσινους στο Αννόβερο. Εναλλακτικό σενάριο παραμένει ο «μεγάλος» συνασπισμός του SPD με τους ηττημένους Χριστιανοδημοκράτες, που κανένα κόμμα δεν θέλει.

Για τον Μάρτιν Σουλτς η νίκη στην Κάτω Σαξονία ήταν μεγάλη ανάσα. «Μείναμε ενωμένοι μετά την ήττα στις 24 Σεπτεμβρίου», είπε ο Σουλτς σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Η χθεσινή εκλογική επιτυχία οφείλεται και στο γεγονός ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες επέδειξαν μεγάλη αυτοπειθαρχία», πρόσθεσε. Μετά τις χθεσινές εκλογές, πάντως, τελείωσε και η περίοδος αυτοσυγκράτησης στο SPD στην αναζήτηση των αιτίων για τη μεγάλη ήττα στις παγγερμανικές εκλογές. Η ευθύνη βαραίνει σαφώς τον πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, η καρέκλα του οποίου άρχισε να τρίζει ήδη από το βράδυ των εκλογών.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ. «Ο Μάρτιν Σουλτς είναι και παραμένει πρόεδρος του SPD» είπε χθες το βράδυ η Αντρέα Νάλες, η νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η ισχυρότερη πολιτική θέση που έχει το SPD για την επόμενη τετραετία σε παγγερμανικό επίπεδο. Ο Σουλτς τής παρέδωσε την κοινοβουλευτική ηγεσία αμέσως μετά τις εκλογές, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως πρώτο βήμα απόσυρσής του εξαιτίας της εκλογικής ήττας, για να ανοίξει τον δρόμο της ανανέωσης στην ηγεσία του κόμματος. «Η ανανέωση που ξεκίνησε δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε η Αντρέα Νάλες.

Μνηστήρες υπάρχουν…

Ο Σουλτς θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει πρόεδρος του SPD ή αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα ολοκληρώσουν τη διαδικαδία «ανανέωσης» με την εκλογή νέου προέδρου ήδη στο επόμενο παγγερμανικό συνέδριο του κόμματος. Μνηστήρες υπάρχουν. Το SPD έχει τρεις τοπικούς πρωθυπουργούς που θα μπορούσαν να αναλάβουν και τα ηνία του κόμματος: είναι η Μανουέλα Σβέζιγκ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, ο Ολαφ Σολτς στο Αμβούργο και η Μάλου Ντράιερ στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Κυρίως οι δύο πρώτοι Σβέζιγκ και Σολτς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη δύσκολη πορεία ανασύνταξης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.