«Εως το 2050 τα σούπερ μικρόβια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε τρία δευτερόλεπτα»: αυτή ήταν η ζοφερή προειδοποίηση περυσινής διεθνούς έκθεσης, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τις χώρες ανά τον κόσμο ώστε να λάβουν μέτρα κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών που καθιστά τα μικρόβια πιο ισχυρά από ποτέ.
Στην Ελλάδα ωστόσο, η αντιμετώπιση του προβλήματος εστιάζεται και αναλώνεται σε ετήσιες καμπάνιες, καθώς στην πράξη οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται ελεύθερα από μερίδα φαρμακείων αντιβιώσεις –χωρίς, δηλαδή την απαραίτητη συνταγή γιατρού.
Αντίστοιχα, το φρένο απουσιάζει και στις συνταγές που συνταγογραφεί μερίδα γιατρών –τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα –εν απουσία ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση, η ανοχή που διακρίνει τον έλληνα νομοθέτη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι αδικαιολόγητη σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η οποία επικαλείται τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ. Ειδικότερα, τα περιστατικά λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae που είναι ανθεκτική στις καρβαπενέμες (τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά) έχουν αυξηθεί στην ΕΕ από 6,2% το 2012, κατά μέσον όρο, σε 8,1% το 2015. Η Ελλάδα δε, είναι η αρνητική «πρωταθλήτρια», καθώς το αντίστοιχο ποσοστό είναι σταθερά πάνω από 50%.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η χώρα μας ήταν (και) το 2015 η πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα με 36,1 ημερήσιες δόσεις κατά μέσον όρο ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ ήταν 22,4 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ολλανδία και η Εσθονία με 10,7 και 11,6 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα.
Συνεπακόλουθα, και δεδομένου ότι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά μικρόβια, η κατάσταση εντός των ελληνικών νοσοκομείων προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Σήψης, περισσότεροι από 100.000 ασθενείς ετησίως νοσούν στη χώρα μας από σοβαρή σήψη, εκ των οποίων το 30% εκδηλώνει σηπτικό σοκ με πρώτη και βασική αιτία τα πολυανθεκτικά μικρόβια.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία αποφάσισε να προσφύγει στον εισαγγελέα, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.
Στην αναφορά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, ένα πρόβλημα που πολλές φορές έχει επισημανθεί και από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να λαμβάνει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπισή του.
«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως τη δημόσια υγεία. Μικρόβια που έτσι καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται» υποστηρίζουν οι γιατροί της Αθήνας, τονίζοντας πως κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να λάβουν τα σωστά μέτρα, να ελέγχουν και να τιμωρούν εκείνους που διαθέτουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, εκθέτοντας τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο.