Όχι στην έξοδο από την φυλακή είπε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και τον Περικλή προκαλώντας ένταση μέσα στην δικαστική αίθουσα.
Το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής στους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς», απόφαση που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από δεκάδες παρισταμένους που βρισκόταν στην αίθουσα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».
«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάνναπαραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένοςκαι την ίδια πεποίθηση ότι στο τελος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και ηΗριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία», δήλωσε μετά την γνωστοποίηση της απόφασης ο συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς.
Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην ΗΡΙΑΝΝΑ για ναεπιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Οχρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργείκατ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκήπροοπτική.
Όχι στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής και για την Ηριάννα είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας επισημαίνοντας πωςκατά την κρίση του «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που ναδικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».
«Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότηταπαράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλάόχι υπέρμετερη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστείμε μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννακαι πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων.
Την απόρριψη επίσης της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξη που έχει επιβληθεί στον 33χρόνο Περικλή για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιά» είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, Γιώργος Γεράκης.
«Δεν διαφοροποιείται η κρίση με την οποία απορρίφθηκε η προηγούμενη αίτηση του κατηγορουμένου. Δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του» επισήμανε ο εισαγγελέας της έδρας.
Νωρίτερα, στις επιπτώσεις που έχει στην πανεπιστημιακή της καριέρα και στη βλάβη που θα προκαλέσει η παραμονή της στη φυλακή για αδίκημα μάλιστα που δεν έχει διαπράξει αναφέρθηκε η Ηριάννα στο Πενταμελές Εφετείο που θα κρίνει τη δεύτερη αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της όπως και την αντίστοιχη αίτηση του συγκατηγορουμένου της.
Όπως ανέφερε «έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «χάνω ένα-ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και για αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου…. Όσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».
Ως μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης. Υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.
Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος της Ηριάννας, Θεοδ. Μαντάς, αναφέρθηκε στην αστυνομία που βρισκόταν εντός της αίθουσας. «Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί» είπε στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «αστοχία» ως προς την εντολή «να καταλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις τα έδρανα των συνηγόρων».