Ταξίδεψε από τη Συρία και έφτασε στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου 2015, έχοντας μαζί της τη μικρότερη κόρη της Μαρία. Σταθμός της διαδρομής της Χεντ ήταν και η Λέσβος, όπου παρέμεινε στη δομή φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ για περίπου ένα χρόνο μέχρι τελικά να συνεχίσει το ταξίδι στη Γερμανία, για να συναντήσει τον σύζυγο και τα υπόλοιπα παιδιά της.
Η καθημερινότητα της Χεντ, οι ασχολίες της μέσα στη δομή ακόμη και το γεγονός ότι είχε φτιάξει έναν κήπο, όπου φύτεψε ντομάτες αποτέλεσαν το υλικό για να γυριστεί μία ταινία μικρού μήκους. «Πέρασα πολύ άσχημα στη Συρία. Ο σύζυγός μου έφυγε πριν από τρία χρόνια και αποφάσισα μαζί με τη μικρή μου κόρη να κάνουμε το ταξίδι για να ενωθεί ξανά η οικογένειά μας. Την 1η Νοεμβρίου του 2016 ήρθε η θετική απάντηση ότι μπορώ να πάω να βρω τον άνδρα μου. Όταν πρωτοήρθα (σ.σ. στη δομή) λαχταρούσα να δω τα παιδιά μου. Τώρα που φεύγω θα μου λείψει το ΠΙΚΠΑ», έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια η Χεντ στην ταινία, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν λίγες μόλις μέρες πριν φύγει από τη χώρα μας για τη Γερμανία.
Η ιστορία της γυναίκας είναι μόνο μία από τις πάνω από 40 ταινίες μικρού μήκους που έγιναν από πρόσφυγες για πρόσφυγες. Νέοι από πέντε χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ αφηγούνται, με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, τη δική τους εμπειρία για την προσφυγική κρίση. Οι περισσότεροι, μάλιστα, έπιασαν κάμερα για πρώτη φορά. Όλοι εκπαιδεύτηκαν στην κινηματογραφική αφήγηση σε εντατικά σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη από καταξιωμένους σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς σε σχολεία, Πανεπιστήμια και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι, μάλιστα, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης για το προσφυγικό «Home New Home», της ελληνικής πρωτοβουλίας σε πέντε χώρες υποδοχής των προσφύγων από τη Συρία. Το πρόγραμμα Home New Home υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation, σε συνδιοργάνωση με τους δήμους Αθηνών και Λέσβου καθώς και την Περιφέρεια Αττικής ενώ η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Σημειώνεται πως το σύνολο των ταινιών θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο σε διάφορες αίθουσες στην Αθήνα, στο διάστημα 17 – 30 Οκτωβρίου.
Τα σεμινάρια στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστήριξε την εκπαίδευση των προσφύγων στην Αθήνα και τη Λέσβο.
«Το πρόγραμμα «Home New Home» έδειξε τον δρόμο για την κινηματογραφική αφήγηση της προσφυγιάς από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία σε νέους πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλους τόπους, να εκπαιδευτούν στην κινηματογραφική τέχνης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσαν οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αφηγηθούν την δική τους εμπειρία. Η χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει, με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, χιλιάδες ανθρώπους κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την ανέχεια που αναζητούν ειρήνη και καλύτερη διαβίωση. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι πρόβλημα. Είναι μια πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε όλες οι χώρες να διαχειριστούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε κατά την παρουσίαση της δράσης η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα.
Όπως επεσήμανε ο ιδρυτής του StoryDoc, Κώστας Σπυρόπουλος, τα πρώτα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 στη Λέσβο ενώ στην Αθήνα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017. Συνολικά 280 μετανάστες και πρόσφυγες, μετανάστες δεύτερης γενιάς, εθελοντές σε ΜΚΟ αλλά και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στα σεμινάρια της Αθήνας ενώ στα αντίστοιχα της Λέσβου έλαβαν μέρος 97, μεταξύ αυτών και η Χεντ. «Περίπου οχτώ μήνες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η κάθε ταινία στο σύνολό της. Η ταινία μικρού μήκους της Χεντ έγινε μέσα σε τρεις εβδομάδες, από τις 5 έως τις 29 Δεκεμβρίου του 2016 καθώς η γυναίκα από τη Συρία μαζί με τη μικρή της κόρη αναχωρούσαν για τη Γερμανία στα τέλη του ίδιου μήνα».