Με την αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή ηγεσίας στην ενιαία Κεντροαριστερά να έχει ξεκινήσει, τα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν να διαμορφώσουν προγράμματα περιοδειών και πολιτικών. Στο παρασκήνιο, εξάλλου, μια ακόμη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα στελέχη του χώρου αναζητούν παντού «δεξαμενές» ψηφοφόρων, τόσο σε τοπικό όσο και σε στελεχικό επίπεδο. Οι περισσότεροι, μάλιστα, επεδίωξαν τις τελευταίες ημέρες μια προσέγγιση των ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ που αναζητούν πυξίδα –ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλωστε, δεν έχει ακόμα στηρίξει επισήμως κανέναν υποψήφιο.
Εμπειρα στελέχη του χώρου εκτιμούν πως δύσκολα ο Παπανδρέου θα δώσει «γραμμή» υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες δηλώσεις είναι μόνο ένας τρόπος στήριξης –παρά τη «διάσπαση» του 2015, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, δεν σταμάτησαν ποτέ να αισθάνονται ΠΑΣΟΚ. Η συνεργασία των δύο σχηματισμών μέσα στο πλαίσιο της Συμπαράταξης, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά ένα ακόμα όπλο –καθώς η επανένωση των διαφορετικών πασοκικών τάσεων πιστώνεται στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό ως δεδομένο, οι παροικούντες την Κεντροαριστερά εκτιμούν πως η Γεννηματά έχει προβάδισμα στους ψηφοφόρους του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή η αίσθηση συνεπικουρείται από την εμφάνιση στενών συνεργατών τού πρώην πρωθυπουργού σε εκδηλώσεις υποστήριξης της Γεννηματά, όπως επίσης και από το κοινό μέτωπο Χαριλάου Τρικούπη – ΚΙΔΗΣΟ στη μάχη των διαδικαστικών μέσα στην επιτροπή Αλιβιζάτου.
Στις τοπικές οργανώσεις, ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο κομμάτων δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για βουλευτές της Συμπαράταξης που βλέπουν με καχυποψία τη συμμετοχή μελών του ΚΙΔΗΣΟ στα μελλοντικά ψηφοδέλτια, ενώ οι καβγάδες των δύο προηγούμενων ετών δημιούργησαν ρωγμές και σε κάποιες περιπτώσεις μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ποντάρουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Με αφορμή τη βράβευση του Γιώργου Παπανδρέου ως ηγετικής προσωπικότητας από τον οργανισμό International Leadership Association, ο Γιάννης Μανιάτης συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό, αναφέροντας πως «είναι ακόμη μια αναγνώριση για τις μάχες που έδωσαν Γιώργος Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ μόνοι για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, όταν η ΝΔ στα Ζάππεια αρνιόταν την πραγματικότητα της χρεοκοπίας Καραμανλή», ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης απένειμε εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Στον ίδιο τόνο και οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης –ο ένας έχοντας στηριχθεί στις παπανδρεϊκές ψήφους για τη δημαρχία της Αθήνας και ο άλλος ως μέλος της τότε κυβέρνησης, που διατηρεί ακόμα δεσμούς με τους παπανδρεϊκούς.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει πως «μια ομοσπονδία αυτόνομων μικροπαρατάξεων θα οδηγηθεί πολύ σύντομα σε διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που θα δημοσιοποιηθούν με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα» –ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για τη μορφή και την επόμενη μέρα του νέου φορέα. «Η παρέμβαση Σημίτη αποτελεί σταθερή στήριξη της προσπάθειάς μας για την ενότητα, τη διεύρυνση και την ανανέωση του χώρου μας» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας έκκληση για περαιτέρω ενότητα. Ο Γιάννης Μανιάτης, από την άλλη, σχολίασε πως η αναφορά Σημίτη για τους επίδοξους ηγέτες («οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν») υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας.
ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΦΩΦΗΣ. Νέα δημοσκόπηση (Palmos Analysis στο tvxs), που πάντως πραγματοποιήθηκε πριν από το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, δείχνει πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που συγκεντρώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων, με ποσοστό 18% στο σύνολο της κοινής γνώμης. Δεύτερος ακολουθεί με 10% ο Σταύρος Θεοδωράκης και τρίτος με 9% ο Γιώργος Καμίνης. Σ’ αυτούς που δηλώνουν πως θα συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, με το ποσοστό Γεννηματά να ανεβαίνει στο 38%. Δεύτερος έρχεται ο δήμαρχος Αθηναίων με 14% και τρίτος ο επικεφαλής του Ποταμιού με 10%.