Δύο κακουργήματα είναι ο πρώτος ποινικός απολογισμός της εισαγγελικής έρευνας που έθεσε στο μικροσκόπιο τη λειτουργία γνωστής εταιρείας βλαστοκυττάρων, την οποία χιλιάδες γονείς εμπιστεύτηκαν για τη φύλαξη γενετικού υλικού του παιδιού τους.

Ο κύκλος της προκαταρκτικής εξέτασης έκλεισε με την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος 19 προσώπων, που είναι υπεύθυνοι της εταιρείας και νόμιμοι εκπρόσωποι μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας. Το κουβάρι της υπόθεσης, που έχει σοβαρό αντίκτυπο σε ανυποψίαστους γονείς, άρχισε να ξετυλίγεται μετά το… κανόνι που βάρεσε η συγκεκριμένη εταιρεία, βουλιάζοντας στην αγωνία 30.000 γονείς οι οποίοι είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων μωρών τους για τουλάχιστον 20 χρόνια, ώστε να έχουν την ευχέρεια να τα χρησιμοποιήσουν αν χρειαστούν στο μέλλον. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει δύο κακουργήματα για απάτη κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια στην απάτη.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Παράλληλα, όμως η «βεντάλια» της εισαγγελικής έρευνας έχει ανοίξει καθώς οι Αρχές ερευνούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Αδίκημα που συνδέεται με την άσκηση του εποπτικού ρόλου που είχαν εκ του νόμου για τη επίβλεψη της αδειοδότησης της συγκεκριμένης εταιρείας καθώς και άλλων εταιρειών που η λειτουργία τους αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Με αφορμή μάλιστα την εξέταση του φακέλου της εταιρείας που ήδη κινήθηκαν οι ποινικές διώξεις, η Δικαιοσύνη ερευνά έπειτα από σχετική αναφορά του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών βλαστοκυτάττων διαθέτει άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ίδια αναφορά του έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα να διερευνηθεί επιπλέον αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη συλλογή, τη συντήρηση και τη διαφύλαξη αναντικατάστατου βιολογικού υλικού με αξιόπιστες διαδικασίες, καθώς και το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών-καταναλωτών.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας από τις αρχές του καλοκαιριού, μετά το ενημερωτικό mail που απέστειλε η ποινικά ελεγχόμενη εταιρεία στους γονείς που είχαν συμβληθεί μαζί της, ενημερώνοντάς τους περί «άμεσου κινδύνου καταστροφής των βλαστικών κυττάρων». Η αποκάλυψη αυτή, όπως ήταν εύλογο, είχε προκαλέσει αναστάτωση και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες την είχαν μέχρι τότε εμπιστευθεί για τη φύλαξη του γενετικού υλικού των παιδιών τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα ανατεθεί σε ανακριτή ενώπιον του οποίου οι κατηγορούμενοι θα κληθούν σε απολογία.