Η προσφυγική κρίση του 2015 ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο πως τα εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας είναι ακόμη εδώ και οδήγησαν σε μια σειρά εθνικών –μονομερών, αλλά και περιφερειακών –πολυμερών πρωτοβουλιών από ορισμένα κράτη, με αποτέλεσμα να αδυνατίσει η εικόνα της συνοχής της ΕΕ στη διαχείριση των συνόρων και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών, ο μόλις 31 ετών ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς πρωταγωνίστησε σε αυτές τις πρωτοβουλίες, υιοθετώντας μια σκληρή γραμμή για τη διαχείριση του προσφυγικών ροών, επενδύοντας σε μία περιφερειακή συνεργασία της Αυστρίας και της Ουγγαρίας με τις χώρες των Βαλκανίων, ακόμη και με αυτές που δεν ήταν μέλη της Ενωσης όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος θεωρεί πως το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου. Πέραν των πρωτοβουλιών του, υπήρξε από μέρους του και μία στρατηγική απομόνωσης της Ελλάδας ώστε να την πειθαναγκάσει με αυτό τον τρόπο να συνεργαστεί με τη δική του γραμμή για τη διαχείριση των συνόρων. Επιπρόσθετα, συνέδεσε την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας από τα κράτη- μέλη της ΕΕ με την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ροών. Ουσιαστικά μέσα από την προσφυγική κρίση ο Κουρτς εμφανίστηκε ως ο ηγέτης της Αυστρίας, παρότι ήταν απλώς ο υπουργός Εξωτερικών. Η προεκλογική εκστρατεία του βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στο ζήτημα της ασφάλειας, με τη μετανάστευση. να έχει ξεχωριστή θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κουρτς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποσχέθηκε πως ως καγκελάριος της Αυστρίας θα πιέσει για να κλείσουν και οι διαδρομές της Μεσογείου.
Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος µε ειδικότητα στα θέµατα ασφαλείας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας