Τα κατάφερε πάλι να προκαλέσει θόρυβο χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και αυτή τη φορά φαίνεται πως είχε λίγη βοήθεια από το Euractiv.
Η γαλλίδα ανταποκρίτρια του ιστοτόπου μετέδωσε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει να κατεβεί υποψήφιος για τις ευρωεκλογές του 2019 στη Γερμανία –παρότι θεωρεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο «δεν είναι ένα πραγματικό Κοινοβούλιο» –προκειμένου «να δείξει πως το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι εφικτό και ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία είναι επιβλαβής για τους Γερμανούς». Για παρερμηνεία των δηλώσεών του έκανε λόγο το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη DiEM25 λίγες ώρες αργότερα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των απανωτών συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει, πάντως, τις τελευταίες ημέρες ο Βαρουφάκης σε γαλλικά μέσα είναι η σχέση αγάπης και μίσους που μοιάζει να έχει αναπτύξει (μονομερώς) με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο Εμανουέλ κι εγώ συμφωνούμε: η λύση είναι η ομοσπονδιοποίηση», λέει. Και παράλληλα, θεωρεί πως «έχει ήδη αποτύχει απέναντι στη Γερμανία» ενώ χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο γάλλος πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του «μία πολιτική λιτότητας και μία συνέχιση του πολέμου των τάξεων με άλλα μέσα».
Αναρίθμητοι δικτάτορες
Οσο για την ιστορική ομιλία που εκφώνησε ο γάλλος πρόεδρος από την Πνύκα για την αναγέννηση της Ευρώπης, ο Βαρουφάκης τη βρήκε «θλιβερή»: «Το να έρχεται να μας λέει ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση είναι προσβλητικό, και το γεγονός ότι μίλησε εκεί από όπου αναρίθμητοι δικτάτορες μίλησαν στους Ελληνες ακόμα πιο προσβλητικό», αποφάνθηκε.
Αλλά τη λύση για τον Μακρόν την έχει έτοιμη: πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα Ντε Γκολ, ο οποίος είχε αποσύρει το 1965 τους υπουργούς του από το Συμβούλιο της ΕΕ ασκώντας ντε φάκτο βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Η διαφορά, κατά τη βαρουφάκεια εισήγηση, θα είναι πως ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας θα υιοθετήσει την τακτική της «κενής έδρας» για τον αντίθετο λόγο, προκειμένου να προωθήσει το ομοσπονδιακό μοντέλο και όχι για να υπερασπιστεί τα εθνικά κράτη.
Ξαναχτύπησε το καμπανάκι ο Στουρνάρας
Καμπανάκι για γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την επιτάχυνση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς χτύπησε για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Στουρνάρας, που μίλησε χθες στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.