Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες του γενικού νοσοκομείου – μαιευτηρίου Ελενα Βενιζέλου και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς ανιχνεύτηκε βακτήριo χολέρας στο υπόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Υπό τις συνθήκες αυτές η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με την επόπτρια Δημόσιας Υγείας, τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, έχει λάβει ήδη προφυλακτικά μέτρα αποφασίζοντας το «σφράγισμα της αποθήκης».
Σημειώνεται δε ότι αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων που έχουν αποσταλεί στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (διοικητικά υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ), ώστε να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι στα νερά που λιμνάζουν στην αποθήκη του νοσηλευτικού ιδρύματος εντοπίζεται το βακτήριο Δονάκιο (που ευθύνεται για το νόσημα της χολέρας) και να αποσαφηνιστεί το μέγεθος του μολυσματικού φορτίου.
Το θέμα –που έχει προκαλέσει ανησυχία –έφερε στο φως χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας ότι «ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου».
Μετά δε τα πρώτα –ιδιαίτερα σοβαρά για τη δημόσια υγεία –ευρήματα, η επόπτρια Υγείας προειδοποιεί περί τα μέσα Οκτωβρίου σε εσωτερική αλληλογραφία τους αρμόδιους φορείς ότι είναι πιθανή η επιμόλυνση και άλλων χώρων, καθώς το βακτήριο Δονάκιο μπορεί να μεταφερθεί από τις ρόδες των καροτσιών που διέρχονται στον χώρο αλλά και από τις σόλες των υποδημάτων. Μάλιστα, και σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, «τρέχουν νερά στην αποθήκη επί έξι μήνες», γεγονός που επιβεβαιώνει και η διοίκηση, σημειώνοντας ότι η διαφυγή του νερού προέρχεται από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.
Η ΒΛΑΒΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. Ομως, παρά τις οχλήσεις του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί έως και σήμερα. Εντέλει, στις αρχές του μήνα (5 Οκτωβρίου) –με την Ομοσπονδία να καταλογίζει μεταξύ άλλων ολιγωρία στη διοίκηση –η επόπτρια Δημόσιας Υγείας απέστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ελενα Βενιζέλου δείγμα από τα συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο α’ υπόγειο του κτιρίου Α’.
«Στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας» όπως αποκαλύπτει η ΠΟΕΔΗΝ, με τη διοίκηση ωστόσο να κάνει λόγο σε ανακοίνωση – απάντηση για «ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών».
Σημειωτέον δε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Βεζυράκης υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι το εργαστήριο του Ελενα Βενιζέλου είναι αναρμόδιο για τον έλεγχο υδάτων και συνεπώς έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική, η οποία διενεργείται μόνο στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (όπως είναι το ΚΕΔΥ).
Εν τω μεταξύ, «ο χώρος έχει σφραγιστεί και η τεχνική υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας, που υποδεικνύονται από την επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».
Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν τα νερά που διαρρέουν στο υπόγειο του Ελενα Βενιζέλου είναι εξωτερικά (π.χ. βρόχινα) ή εάν προέρχονται από σωληνώσεις του νοσοκομείου που έχουν υποστεί βλάβη.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Η ΠΟΕΔΗΝ πάντως επιμένει ότι το βακτήριο Δονάκιο «συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής», προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η νόσος, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένου νερού και των κοπράνων, μπορεί να αποβεί μοιραία».
Εντούτοις και ανεξαρτήτως των τελικών αποτελεσμάτων που αναμένονται αύριο από το ΚΕΔΥ, το θέμα που έχει προκύψει αναδεικνύει τα οικονομικά προβλήματα που «αρρωσταίνουν» το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα η συντήρηση των κτιρίων των δημόσιων νοσοκομείων –ακόμη και η αποκατάσταση βλαβών –να μπαίνουν αναγκαστικά σε… δεύτερη μοίρα.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι τα κονδύλια των νοσοκομείων έχουν ήδη στερέψει, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν ότι δέχονται παρασκηνιακές πιέσεις από τους διοικητές ακόμη και για αναβολή χειρουργείων, με σκοπό η αγορά των απαραίτητων υλικών να μετατεθεί για το επόμενο έτος.
«Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι σε τέτοιο βαθμό ελλιπής, που οι διοικήσεις δεν δύνανται να αναλάβουν ούτε καν τη συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού –όπως είναι τα μηχανήματα ογκολογικών μηχανημάτων, των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, εκ των οποίων η πλειονότητα μετρά πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Η ίδια, δε επισημαίνει ότι το 2018 θα είναι ακόμη δυσκολότερη χρονιά, «καθώς η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ».