Η υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών, η ύφεση της αγροτικής παραγωγής, ο ΧΥΤΑ, τα ναυάγια που σαπίζουν στον κόλπο της Ελευσίνας. Κι από δίπλα η ανεργία, η φτώχεια, η εγκατάλειψη. Για τις πληγές που παραμένουν ανοιχτές στην «πίσω αυλή» του Λεκανοπεδίου, τη Δυτική Αττική, μιλάει στα «ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Πριν από χρόνια οι άνθρωποι έρχονταν στο Θριάσιο για να δουλέψουν. Σήμερα φεύγουν. Γιατί;

Γιατί έχει αρχίσει η αποβιομηχανοποίηση, η αγροτική παραγωγή έχει δραστικά συρρικνωθεί, ανάπτυξη υπάρχει κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών (logistics). Βέβαια το παραγωγικό ταμείο είναι ελλειμματικό, με αποτέλεσμα παρά τον κάποιο περιορισμό, να παραμένει η ανεργία κορυφαίο πρόβλημα, ενώ το Θριάσιο Πεδίο έχει προ πολλού πάψει να είναι περιοχή εσωτερικής μετανάστευσης.

Ο πρωτογενής τομέας που κυριαρχούσε κάποτε;

Υπάρχουν περιοχές που ακόμα κρατάνε καλά. Ορισμένες μάλιστα, όπως τα Μέγαρα, πολύ καλά, αφού υπάρχουν δυναμικές αλλά και ποιοτικές δραστηριότητες. Σε μικρότερη κλίμακα αυτό ισχύει σε περιοχές της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και της Φυλής, ωστόσο ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας έχει ασφαλώς χάσει τα παραγωγικά πρωτεία που είχε.

Στη Δυτική Αττική έχει συγκεντρωθεί το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, το σύνολο των επιχειρήσεων logistics και χιλιάδες άλλες δραστηριότητες. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

Οι μεγάλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από την παρουσία 24 επιχειρήσεων που υπάγονται στην οδηγία Seveso. Από τις 24 επιχειρήσεις οι 19 είναι στο Θριάσιο. Αρα είναι δεδομένη η ύπαρξη επικινδυνότητας. Από όλες αυτές τις δραστηριότητες προέρχεται ένας μεγάλος αριθμός ρύπων, ενώ τελευταία έχουν παρατηρηθεί και έντονες δυσοσμίες που υπερβαίνουν οποιαδήποτε αποδεκτά στάνταρ μιας βιομηχανικής περιοχής. Είναι και η χωματερή στη Φυλή που συνεισφέρει σε όλα αυτά, το προσαραγμένο πλοίο με 8.000 κ.μ. με πετρελαιοειδή κατάλοιπα στην παραλία της Ελευσίνας που είναι έτοιμο να «ανοίξει». Μπορεί η σημερινή εικόνα να είναι διαφορετική απ’ ό,τι ήταν πριν από δεκαετίες, όμως δεν μας επιτρέπει κανέναν απολύτως περιβαλλοντικό και οικολογικό εφησυχασμό.

Εχουν παρθεί μέτρα για την περίπτωση ατυχήματος;

Επειδή αναφέρεστε στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην οδηγία Seveso, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μέτρα προστασίας δεν είναι ευθύνη της περιφέρειας αλλά των ίδιων των επιχειρήσεων. Αρμοδιότητα της περιφέρειας είναι να ενημερώσει τους πολίτες τι θα κάνουν σε περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα, να έχει σχέδια αντιμετώπισης επικαιροποιημένα, ύστερα από την παρουσίασή τους σε μια άσκηση επί χάρτου που γίνεται με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, να τα έχει συμπληρώσει. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιήσουμε και πραγματική άσκηση στο Θριάσιο Πεδίο.

Υπάρχει καταγραφή ρύπων στην περιοχή;

Με απόλυτο τρόπο, καμία. Αντίθετα, επιβάλλεται περιβαλλοντική και οικολογική αναβάθμιση της περιοχής βάσει της καταγραφής των ρύπων που γίνεται από σταθμούς ελέγχου ρύπανσης και ουσιαστικέςπαρεμβάσεις με τη συμμετοχή όλων των πλευρών για τον έλεγχο και τη βελτίωση της κατάστασης, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Ελευσίνα είναι μια πόλη παραλιακή, αλλά δεν έχει ανοιχτό παραλιακό μέτωπο. Γιατί;

Γιατί σε όλη την παραλιακή ζώνη, με εξαίρεση μερικές εκατοντάδες μέτρα, υπάρχουν βιομηχανικές δραστηριότητες. Το στοίχημα λοιπόν της περιφέρειας είναι, πρώτον, να αποδοθούν τα πρώην διαλυτήρια Σάββα και Μπακόπουλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, είναι η ανέλκυση των 32 ναυαγίων που υπάρχουν στον κόλπο της Ελευσίνας. Τρίτον, είναι το επείγον πρόβλημα της άντλησης των πετρελαιοειδών από το προσαραγμένο πλοίο και φυσικά το μεγάλο σχέδιο που αφορά τη μεταφορά των δεκάδων λιμανιών σε ένα, ώστε να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στον Ασπρόπυργο λειτουργούν πάνω από 300 παράνομα σκραπατζίδικα. Ποιος είναι ο έλεγχος της περιφέρειας;

Τόσο η Διεύθυνση Ανάπτυξης όσο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος διενεργούν τακτικούς ελέγχους και έκτακτους ύστερα από καταγγελίες. Επιβάλλουμε πρόστιμα ή διακοπή λειτουργίας. Το κάναμε πρόσφατα σε μια επιχείρηση στον Ασπρόπυργο. Οπου εντοπίζονται παράνομες δραστηριότητες ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία και φυσικά υπάρχουν, ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό για τους ελέγχους, συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Γιατί τα ναυάγια σαπίζουν στον κόλπο της Ελευσίνας;

Η αρμοδιότητα ανέλκυσης και διάλυσης ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας. Εχουν γίνει διαγωνισμοί στο παρελθόν αλλά δεν τελεσφόρησαν κι έτσι παραμένει μια από τις μεγάλες ανοιχτές πληγές της Ελευσίνας.

Εχετε δεσμευτεί ότι θα κλείσειο ΧΥΤΑ στη Φυλή, πότε και πώς θα γίνει αυτό;

Ολες οι δεσμεύσεις μας ισχύουν. Η ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ, δηλαδή του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, οδηγεί υποχρεωτικά στη δέσμευσή μας που είναι να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής, ενώ αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση των αδειοδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων. Η ευθύνη όμως της υλοποίησης του νέου ΠΕΣΔΑ, βάσει άλλωστε των τοπικών σχεδίων που μας κατέθεσαν, είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων. Το πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και το πότε θα αποκατασταθεί ο χώρος –που είναι επίσης δέσμευσή μας –συναρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο προώθησης του νέου ΠΕΣΔΑ.

Στα Γεράνεια Ορηθέλουν να κάνουν λατομεία βωξίτη. Ποια είναι η γνωμοδότηση της περιφέρειας;

Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρα αρνητική για την έναρξη οποιοσδήποτε τέτοιας δραστηριότητας.

Η περιφέρεια έχει ξεκινήσει κάποια προγράμματα ένταξης για τους Ρομά. Υπάρχει ανταπόκριση;

Εχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες. Μια από τις οποίες είναι η κοινωνική έρευνα- απογραφή που έγινε στον Βλυχό Μεγάρων σε συνεργασία με τον δήμο και τον σύλλογο Ρομά της περιοχής. Το επόμενο βήμα είναι μια ολιστική παρέμβαση για όλα τα προβλήματα στον Βλυχό, με χρηματοδότηση της περιφέρειας. Πιλοτικά δε ό,τι κάνουμε στα Μέγαρα θα γίνει σε όλους τους δήμους της Δυτικής Αττικής, εφόσον όμως μας το ζητήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το 2021 η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Υπάρχουνπροϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

Εκτός από τη «σκοτεινή» πλευρά της Δυτικής Αττικής, υπάρχει και η άλλη που είναι ολοφώτεινη. Ο πολιτισμός, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας που είναι από τους πιο γνωστούς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αρχαιότητες, η μακρά και αρχαία ιστορία της περιοχής, οι καταγάλανες ακρογιαλιές και τα πανύψηλα βουνά της και πάνω από όλα οι άνθρωποι της περιοχής μας. Υπάρχει λοιπόν μια άλλη Δυτική Αττική. Αξιοποιώντας λοιπόν την ευκαιρία του 2021, εμείς εργαζόμαστε με πρωτοβουλίες που παίρνουμε ώστε ένα κομμάτι του τουρισμού να κατευθυνθεί και στη δική μας περιοχή.