«Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Pulp Fiction», «Ο άγγλος ασθενής», «Kill Bill», «Scream», «Ο λόγος του βασιλιά», «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», «Chocolat», «Σικάγο» και η λίστα των επιτυχιών πίσω από τις οποίες κρύβεται ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι ατελείωτη –για να μην προσθέσουμε και τις μη αγγλόφωνες ταινίες που προώθησε με μεγάλη επιτυχία: Ρίξτε μια ματιά στον ευχαριστήριο λόγο του Ρομπέρτο Μπενίνι τη χρονιά που το «Η ζωή είναι ωραία» έφευγε από τα Οσκαρ με τρία βραβεία και θα καταλάβετε τη δύναμη αυτού του ανθρώπου (ήταν επίσης υπεύθυνος για το διεθνές σουξέ του «Σινεμά ο Παράδεισος»). Δύναμη που ο ίδιος χρησιμοποίησε με κάθε τρόπο για να οδηγήσει τις ταινίες του στην κορυφή –πολλές φορές «δουλεύοντας» εναντίον τους, δηλαδή επεμβαίνοντας δραστικά στο μοντάζ και στα σενάριά τους. «Ολη μας τη ζωή αποφύγαμε τον Γουάινστιν και αυτός είναι ο λόγος» δήλωσαν κάποτε οι αδελφοί Κόεν –έτσι, για να αντιληφθούμε πως η «κακή φήμη» για την οποία όλοι μιλούν φωναχτά σήμερα αποτελούσε, κατά κάποιο τρόπο, ένα σήμα – κατατεθέν τόσο του Γουάινστιν όσο και της Miramax, της εταιρείας που ίδρυσαν ο Χάρβεϊ και ο αδελφός του Μπομπ.
Γεννημένοι τη δεκαετία του 1950 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, εργάστηκαν ως διοργανωτές ροκ συναυλιών και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ίδρυσαν τη Miramax, ονομάζοντάς την έτσι προς τιμήν των γονιών τους, Μίριαμ και Μαξ. Ξεκινώντας ως παραγωγοί μιας cult ταινίας τρόμου («The Burning» του 1981) τα δυο αδέλφια –και κυρίως ο Χάρβεϊ –έδωσαν ομολογουμένως την ευκαιρία σε πολλούς σύγχρονους αστέρες του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Ολες οι ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο έχουν αποτελέσει παραγωγές τους («Η Miramax είναι το σπίτι που έχτισε ο Κουέντιν» συνήθιζε να λέει ο Χάρβεϊ), ενώ χρηματοδότησαν ταινίες του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, του Γούντι Αλεν και του Νιλ Τζόρνταν (το φημισμένο «Παιχνίδι των λυγμών»). Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν επίσης έβαλε στον χάρτη τον Στίβεν Σόντερμπεργκ, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα της πρώτης του ταινίας με τίτλο «Σεξ, ψέματα και βιντεοκασέτες». Για δεκαετίες, οι δικηγόροι του ήταν έτοιμοι να σύρουν στα δικαστήρια οποιονδήποτε είχε κάτι κακό να πει γι’ αυτούς. Μπορούσαν να αρπάξουν μια ταινία από τα χέρια του σκηνοθέτη της και να τη «στήσουν» κατά βούληση. Ο Χάρβεϊ δήλωνε φανατικός λάτρης του σινεμά, αλλά την ίδια στιγμή δεν είχε κανένα πρόβλημα να «τραμπουκίσει» ακόμα και τον Μάρτιν Σκορσέζε.
Υπήρξε επίσης ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2000 διοργάνωσε το πάρτι γενεθλίων της Χίλαρι Κλίντον, που λειτούργησε παράλληλα ως έκκληση για δωρεές διασήμων, όλοι τους πρόθυμοι να εμφανιστούν για να χαιρετήσουν εγκάρδια τον «φίλο» τους, που τους οδήγησε στις κορυφές της διασημότητας. Οπως ο Ματ Ντέιμον και ο Μπεν Αφλεκ, οι άνθρωποι πίσω από το φιλμ «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», μια ακόμα πετυχημένη παραγωγή της Miramax. Και οι σχέσεις του με το Δημοκρατικό Κόμμα δεν σταμάτησαν στην οικογένεια Κλίντον. Αναζητήστε στο YouTube το βιντεάκι όπου η Μισέλ Ομπάμα «στάζει μέλι» για τον υποστηρικτή τους και ενδέχεται να μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Από το 1990 ο Χάρβεϊ δώρισε 1,4 εκατομμύρια δολάρια στους Δημοκρατικούς.
ΤΑ «ΘΥΜΑΤΑ». Σήμερα; Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει «σοκαρισμένη και απογοητευμένη», ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα «αηδιασμένοι». Η κυριαρχία του αποτελεί πια παρελθόν. Μέσα σε δέκα μέρες βρέθηκε κατηγορούμενος από 30 –μέχρι στιγμής –γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Ανάμεσα στα θύματά του, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Λεά Σεϊντού, η Αντζελίνα Τζολί και η Αζια Αρτζέντο, κόρη του φημισμένου σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Ντάριο Αρτζέντο, που στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα, την ταινία «Scarlet Diva», παρουσίασε μια «δραματοποιημένη» εκδοχή του βιασμού της από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, δίχως ποτέ να τον κατονομάσει. Μέχρι τώρα. Σήμερα η Αζια δηλώνει πως υποφέρει από τρομερές ενοχές που δεν αντέδρασε και περιέγραψε ότι βίωσε ένα «τραγικό τραύμα».Η Αρτζέντο στη συνέχεια είχε ερωτική σχέση με τον Γουάινστιν καθώς φοβόταν ότι η καριέρα της θα καταστρεφόταν εάν δεν υπέκυπτε στις ορέξεις του.«Μετά τον βιασμό, κέρδισε».
Η σύζυγός του Τζορτζίνα Τσάπμαν ανακοίνωσε ότι τον εγκαταλείπει. «Η καρδιά μου ραγίζει για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί τεράστιο πόνο εξαιτίας αυτών των ασυγχώρητων ενεργειών» δήλωσε η 41χρονη Τσάπμαν, η οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τον 65χρονο παραγωγό. «Ολες οι κατηγορίες των μη συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων διαψεύδονται από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν» σχολίασε η εκπρόσωπός του Σάλι Χόφμιστερ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μετά τις αποκαλύψεις ο Γουάινστιν απελύθη από τη… Weinstein Company. Βρίσκεται, στην κυριολεξία, σε ελεύθερη πτώση, χειρότερη απ’ αυτή που υπέστη ο Μελ Γκίμπσον (ο οποίος επιστρέφει πλέον στο αμερικανικό σινεμά). Το περασμένο Σάββατο, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τη διαγραφή του Γουάινστιν «με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων που απαιτείται» από τον κανονισμό, όπως ανακοίνωσε. «Οχι μόνο παίρνουμε αποστάσεις από κάποιον που δεν δικαιούται τον σεβασμό των συναδέλφων του, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα για να τονίσουμε ότι έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας». Τέλειο υλικό για ταινία, δεν βρίσκετε;